Recensie: Playgrounds donderdag in 013

Playgrounds Audiovisual Arts Festival is een festival voor innovatieve en creatieve digitale kunst. Tijdens het  tweedaagse festival in Tilburg geeft Playgrounds een impressie van de nieuwste ontwikkelingen omtrent  technologie en creativiteit. Het festivalprogramma biedt een mix van inventieve films, documentaires, animatie, grafisch ontwerp, artist talks, character design en prestaties. Univers was aanwezig op donderdagmiddag.

Na de lunch stonden er vier colleges op het donderdagprogramma. Voor de lezer die festival niet kent: de opzet lijkt op de Ted Talks, de grote zaal is gevuld met stoelen waardoor het lijkt alsof je in een collegezaal bent en luistert naar een docent die zijn of haar verhaaltje doet over zijn of haar digitale wereld. Alex Trochut was de eerste ‘docent’ van de middag, daarna volgden twee Amerikanen, de Daniels. Na een korte drinkpauze waren Fons Schiedon en Digital Arts aan de beurt.

Alex Trochut

Trochut is bekend van zijn werk voor Nike, Pepsi en BBC sport. Wat hij vertelde over inspiratie en de manier waarop je dingen mag stelen was een interessante. Hij maakt hierin onderscheid tussen een goede dief en een foute dief. Een goede dief steelt van velen en maakt iets nieuws van wat hij gestolen heeft. Een slechte dief steelt van een persoon en kopieert het.

Daniels

Daniels wordt gevormd door Daniel Kwan en Daniel Scheinert. Hun werk bestaat uit korte films, videoclips en video advertenties. De merkwaardige onderlinge werksfeer is volgens hun de basis van hun succes. Ze maken elkaar het leven zuur en maken vooral ruzie met elkaar over alles. De special effects die ze gebruiken in hun films zijn niet high tech, het kwam er op neer dat ze alles handmatig laten trillen om de hand naderhand weg te editen.

Fons Schiedon

Fons Schiedon is voor mij sinds gisteren voor altijd gekoppeld aan een zwart paard met stripfiguurpoten. Dat was zo ongeveer de inhoud van zijn college. Hij kraakte verder de Airbender film af (“slechtste film ooit gemaakt”) en hield een betoog over het gat tussen Hollywood en de rest van de wereld.

Digital Arts

Digital Arts bestond uit een liefdeskoppel. Justin van der Lek werkt bij Digital Domain, het bedrijf van onder andere James Cameron. Digital Domain is verantwoordelijk voor films als Tron, MIB 3, Titanic, en natuurlijk voor The Avengers. Jacqueline werkt voor verschillende bedrijven als make-up artist. Justin begon zijn verhaal door te vertellen dat zij Hollywood representeerden, en dat zij beiden hadden gewerkt aan de film Airbender. Vervolgens liet hij zien wat voor coole dingen zij gezamenlijk deden in Hollywood, zoals ook de 3D hologram van Tupac Shakur. Voor mij waren zij als koppel de representatie van de American Dream, en niet eens zozeer de representatie van Hollywood.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.