“Situatie Amarantis verrassend en verontrustend”
Amarantis Onderwijsgroep heeft zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden door bestuurders en hun adviseurs. Dat blijkt uit onderzoek van de Heerlense wethouder Riet de Wit die de financiën bekeek. Volgens Rienk Goodijk, hoogleraar Governance in het (semi-)publieke domein bij TiasNimbas is het verrassend, maar tevens ook verontrustend dat dit aan het licht is gekomen.
“Het was al langer bekend dat Amarantis in financiële problemen verkeerde, maar dat het nu ook aan de orde komt dat bestuurders zich schuldig maken aan onder meer bevoordeling en zelfverrijking, is verrassend, maar ook verontrustend. Als het blijkt dat hier sprake van is, dan is dat niet niks”, vertelt Goodijk aan Univers.
Het bestuur van Amarantis oproepen om met zorg en aandacht te besturen als er zich problemen voor doen, is volgens Goodijk op dit moment de beste oplossing. Ook dient de Onderwijs Inspectie beter ingezet te worden bij zulke problemen. “In heel Nederland moet er goed gekeken worden naar de onderwijsgroepen, net zoals nu gebeurt bij de zorg en woningcorporaties”, aldus Goodijk.
Amarantis verzorgt voor ruim 30.000 jongeren het voorgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Het vertegenwoordigt meer dan zestig scholen en opleidingen in onder meer Amsterdam, Amersfoort en Utrecht. Er werken in totaal zo’n 3000 medewerkers. De onderwijsgroep vroeg begin dit jaar een noodsteun van 132 miljoen. Het werd na een reddingsoperatie opgeknipt in vijf kleinere scholenkoepels.
Luister hier naar het Radio 1 journaal waar Rienk Goodijk over de situatie van Amarantis praat. Het fragment begint om 07.50 uur.