Liberal Arts scoort goed in Keuzegids
De Universiteit van Tilburg haalt 58,5 punten en komt daarmee op de zevende plaats op de ranglijst van beste ‘overige universiteiten’ in Nederland. Als het gaat om de totaalranking (inclusief brede klassieke universiteiten) eindigt Tilburg als tiende. De VU (52 punten), de UVA (52 punten) en de TU Delft (56,5) halen minder punten.
Dat blijkt uit bestudering van de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2013. Opvallend is de goede score voor de Tilburgse bachelor Liberal Arts and Sciences, door de samenstellers van de Keuzegids beschouwd als een University College. De Tilburgse opleiding scoort met negentig punten goed op inhoud, niveau van de docenten, wetenschappelijke vorming, studielast, faciliteiten en informatievoorziening en krijgt het predicaat ’topopleiding.’ Alleen over de praktijkgerichtheid zijn studenten iets minder tevreden.
CIW
Een tegenvaller is de gedeelde tweede plaats voor de studie Communicatie- en Informatiewetenschappen. Vorig jaar eindigde deze opleiding nog als winnaar, dit keer eindigt Groningen als eerste. Volgens de auteurs van de Keuzegids heeft dat te maken met de slagingscijfers. Landelijk gezien studeren veel CIW-studenten binnen vier jaar af, alleen in Tilburg zijn deze aantallen minder hoog. Complimenten worden door CIW-studenten maar weinig uitgedeeld. Groningen, Tilburg en Utrecht krijgen wel lof voor de wetenschappelijke vorming. De Tilburgse studenten zijn daarnaast content met de informatievoorziening en betrokkenheid vanuit de opleiding.
Wijsbegeerte en theologie
Relatief laag scoort Tilburg bij Wijsbegeerte. De studenten zijn niet tevreden over de inhoud van de opleiding. De opleiding krijgt 66 punten en eindigt op een zevende plaats. Met de opleiding theologie scoort Tilburg beter (5e plaats, 68 punten). De studenten zijn zeer tevreden over de docenten en beoordelen ook de inhoud als goed. “Een sterk inhoudelijke opleiding met een prima studielast en duidelijke informatie over regels en procedures,” aldus de Keuzegids.
De opleiding Religiestudies doet het ook zeer goed en krijgt zelfs het predicaat ’topopleiding’. De Keuzegids schrijft: “Een zeer sterke inhoudelijke opleiding, met een prima studielast en duidelijke informatie over regels en procedures.”
Cultuurwetenschappen
Ook de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen werd beoordeeld. Maastricht, Nijmegen en Rotterdam vormen hier de topgroep. Ze besteden alle drie aandacht aan wetenschappelijke vorming en een relatief hoog percentage studenten weet bij deze universiteiten binnen vier jaar af te studeren. “Tilburg heeft geen punten waar studenten uitgesproken positief over zijn en naast de praktijkgerichtheid worden hier de faciliteiten ook niet gewaardeerd.”
Rechten
Opvallend is de waardering die de Tilburgse universiteit krijgt voor de rechtenstudies. “Deze faculteit kreeg jarenlang hoge waarderingscijfers, maar nu zijn alle plusjes verdwenen. Alleen met tijdig afstuderen scoort Tilburg nog goed. De Brabantse universiteit vormt nu samen met Rotterdam, Groningen en Maastricht de middenmoot bij rechten,” schrijft de Keuzegids.
Wie internationaal recht wil studeren moet wel in Tilburg zijn. Met name op het vlak van de docenten scoort de opleiding goed. Verder is de verhouding tussen de tijd die je aan de vakken kwijt bent en de tijd die vooraf wordt beloofd in orde. De opleiding eindigt als eerste.
Bestuurskunde
Wie graag een praktijkgerichte opleiding bestuurskunde volgt, moet in Tilburg zijn. De opleiding scoort op dat vlak als enige in Nederland een plusje. Een gedegen opleiding, aldus de Keuzegids. Toch eindigt de studie met 52 punten als laatste in het overzicht. Dat komt doordat het fout gaat bij de spreiding van de studielast, iets waar Tilburg twee minnen voor krijgt.
Bij de varianten organisatiewetenschappen en internationale betrekkingen is er één duidelijke uitschieter: bestuurs- en organisatiewetenschap in Utrecht (84 punten). Organisatiewetenschappen in Tilburg is een goed alternatief. De opleiding doet het wel een stuk minder goed dan Utrecht, maar scoort nog steeds over de hele linie gemiddeld of bovengemiddeld.
Fiscaal recht
Wie fiscaal recht wil studeren en goede docenten wil, moet in Tilburg zijn. Ook op inhoud scoort de studie goed. Doordat studenten wat betreft praktijkgerichtheid en studielast wat kritischer zijn, eindigt de studie gedeeld tweede met 56 punten.
Economie
Binnen het vakgebied economie kun je kiezen uit drie smaken, aldus de Keuzegids: algemene economie, bedrijfseconomie en internationale economie. In Tilburg kun je alle drie als aparte opleiding volgen. Je maakt daar dus onmiddellijk een keuze, al kun je later nog wel switchen. De andere universiteiten bieden als basis een brede economiestudie aan, waarbinnen je je gaandeweg toelegt op een vakgebied.
Quo oordeel krijgt de studie Economics 62 punten en Bedrijfseconomie 48 punten en eindigt bijna onderaan. In Tilburg is de uitval in het eerste jaar bij alle economische bachelorstudies relatief hoog. Een verklaring daarvoor wordt niet gegeven, wel is ook de uitval in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam hoog. De studenten die wel doorgaan doen het goed, bij Economics halen nagenoeg alle studenten in vier jaar hun diploma en ook bij Bedrijfseconomie studeren de studenten snel af.