Teldersstichting: Empathie in onderwijs

In de hightech wereld raken we mogelijk sociale vaardigheden kwijt. Empathie moet je daarom leren in het onderwijs. Daarvoor pleit de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD in het geschrift ‘Onderwijs: de derde dimensie’.

Het bureau vindt dat de overheid bij onderwijsvernieuwing te weinig naar de toekomst kijkt. Stephan de Vries, schrijver van het boekje, doet dat nu wel. Hij waarschuwt dat de samenleving technologiseert, en contacten daardoor vluchtiger worden. Onze leraren kunnen voorkomen dat we asociaal worden.

Empathie is nu al belangrijker dan vroeger, zegt De Vries. “ 85 procent van de klachten tegen medici raakt aan de sociale vaardigheden van de arts. Patiënten worden steeds mondiger, en verwachten uitleg. Een arts moet dat ook op een inlevende manier doen.”

Hoe leer je empathie? De Vries wil er geen extra vak van maken. Het belangrijkst is dat een docent zelf empathisch is, zegt De Vries. “ Hij moet echt interesse tonen in zijn leerlingen, inlevingsvermogen hebben. Goede docenten doen dat al, maar wij willen dat dat breder gebeurt.” Zo wijst een goede docent leerlingen op hun gedrag, en leert ze om te gaan met teleurstelling of succes, gewoon tijdens het bestaande curriculum.

Leraren moeten daarvoor ook de ruimte krijgen. “Er is de laatste jaren veel nadruk gelegd op kennis, bijvoorbeeld taal- en rekenscores”, zegt De Vries. “Ik zeg niet dat die onbelangrijk zijn, maar niet alles laat zich in scores vatten.”

De Vries wil meer aandacht voor sociale vaardigheden op de lerarenopleidingen. Verder moeten de leraren en scholen zelf het initiatief nemen, want hij ziet niets in nieuwe staatsbemoeienis met het onderwijs. Zien docenten dit niet als wéér een proefballonnetje? Sommige wel, erkent De Vries. “Maar andere vinden dit een goed idee, waarbij ze hun vak weer terugkrijgen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.