Zorgen over werkbelasting docenten

De medewerkersfracties in de universiteitsraad maken zich zorgen over de werkbelasting van docenten. Vanwege de prestatieafspraken moet de UvT bij verschillende studies het aantal contacturen opschroeven, iets wat tot vragen leidt.

In de prestatieafspraken wordt gesproken over een x aantal contacturen. Ger van de Sangen van fractie Onafhankelijken vroeg tijdens de Universiteitsraad van vrijdag wat de definitie van een contactuur is. Gaat het alleen maar om ophokuren of wordt er daadwerkelijk lesgegeven? Rector magnificus Philip Eijlander antwoordde “Dat is niet gemakkelijk te definiëren, dat wordt ons opgelegd door de reviewcommissie”

Univers zocht het op: “Een contactuur is een onderwijsuur waarbij een docent fysiek aanwezig is. Een docent is een persoon die onderwijs verzorgt in dienst van de onderwijsinstelling (inclusief studentassistenten en tutoren). Onder contacttijd vallen onder meer hoor- en werkcolleges, studiebegeleiding, stagebegeleiding, tentamens en examens, en ook studieloopbaanbegeleiding, voor zover de instelling die voor alle studenten heeft geprogrammeerd. Bij de berekening van contacturen per week wordt het totaal aantal klokuren dat per jaar wordt geprogrammeerd door een opleiding gebruikt als grondslag, uitgaande van het aantal weken per jaar (bijvoorbeeld 42 weken) dat de opleiding besteedt aan onderwijsactiviteiten. Tijd voor zelfstudie, stages/werkplekleren en (onbegeleide) tijd voor afstudeeronderzoek en scriptie behoort niet tot de contacttijd.”, aldus de reviewcommissie.

Tijdens de bespreking van de begroting vroeg de fractie Onafhankelijken: “De druk op het personeel is al zo groot, en daar komt dit nog bij. Hoe weten wij of de gelden die bedoeld zijn voor de intensivering onderwijs effect sorteren, bijvoorbeeld in het aantal contacturen”

De rector gaf als antwoord hierop: “Er zal meer menskracht gaan naar het onderwijs. Iedereen moet meer lesgeven, ook de onderzoekers. Zo zal bijvoorbeeld een tenuretracker twee cursussen moeten geven in plaats van eentje. Maar je moet het ook positief zien; ik wil spreken van onderwijslust in plaats van onderwijslast.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.