21-12-2012: De dag van de waarheid
Het einde van de wereld is in zicht. Of toch niet? Wacht nog maar even met het verbranden van je boeken. Geef ook nog maar niet al je geld uit en ga al helemaal niet naar de ‘heilige berg’ Bugarach. Deze is toch afgesloten voor alle Doomsday denkers.
Morgen is het dan zover. De dag waar we allemaal zo lang op gewacht hebben, vrijdag 21-12-2012. Wat zal er gebeuren? Overleven we het wel? Het einde van de wereld is nu helemaal hot. Wat er nou echt gaat gebeuren, weet eigenlijk niemand. Maar een ding is zeker: morgen loopt de cyclus van 5200 jaar van de Mayakalender af. Voor de Maya’s begint dan weer het jaar nul. Door velen wordt dit gezien als het einde van de wereld. Kijk maar naar de Doomsday preppers. Of mensen die afreizen naar de ‘heilige berg’ Bugarach, omdat dit de enige plaats zou zijn waar je morgen kunt overleven. Of zelfs nog gekker is een Chinese boer. Hij maakte een aantal grote pingpongballen om morgen in te kunnen overleven. Hij investeerde bijna al zijn geld in de ballen, één bal betekent een investering van ruim 36.000 euro. Hij heeft wel al een oplossing gevonden als hij ze morgen niet nodig heeft: verkopen aan de Chinese marine.
Wie niet in al die theorieën gelooft, is Wiek Lenssen, documentairemaker en schrijver. Hij reisde tien jaar geleden af naar de Maya’s. Hij maakte een bioscoopfilm en schreef een boek over de cultuur van dit inheemse volk. In de film wordt verteld wat er de laatste jaren gaat gebeuren voor de beruchte 21 december 2012. Nu, tien jaar later, is de dag bijna in zicht en kunnen we kijken wat er allemaal waar blijkt te zijn. De Maya’s voorspelden volgens Lenssen in ieder geval geen einde van de wereld. “Het verhaal van het vergaan van de wereld wilden de Maya’s ons helemaal niet vertellen. Dit is door de vluchtigheid en sensatielust van de media zo de wereld in gekomen. Ze wilden ons wel vertellen dat er toenemend natuurgeweld komt. Verder voorspellen ze een teloorgang van de huidige menselijke cultuur. Ze denken ook dat in het jaar nul het geld niets meer waard is. Er begint een hele nieuwe tijd, een nieuwe cyclus op de Mayakalender”, legt Lenssen uit.
Het klinkt allemaal best ernstig en heftig, maar toch is het volgens Lenssen niet alleen maar negatief. “Hoe we nu met de wereld omgaan, moet veranderen. Als we denken zo nog jaren door te kunnen gaan, hebben we het goed mis. De mensheid moet de rijkdom, agressie en overheersing loslaten en teruggaan naar een harmonieuze samenleving. We moeten een balans vinden met de natuur. Er moet meer respect tussen aarde en de natuur komen. Dit is in grote lijnen wat het indianenvolk ons wil vertellen. Het moet anders. Ik hoop ook dat er iets veranderd na 21 december, want we kunnen zo niet nog 50 jaar verder gaan.”
Als we de documentairemaker (en veel wetenschappers) moeten geloven, kunnen we nog fijn genieten van onze kerstdagen en zonder zorgen het nieuwe jaar in gaan. Wat hij morgen zelf gaat doen: “Ik ga niet onderduiken of iets dergelijks hoor”, lacht hij, “Ik blijf gewoon thuis en merk vanzelf wel wat er gaat gebeuren. Ik hoop echt op een verbetering van de wereld.”