Highlighten en herlezen ineffectieve leermethodes
Psychologisch onderzoek naar effectieve leermethodes heeft uitgewezen dat het highlighten en herlezen van teksten de minst effectieve methodes zijn om te studeren. Praktisch studeren in de vorm van oefenvragen en verspreid studeren – dus het spreiden van de studiestof over een bepaalde periode – werden daarentegen wel als zeer nuttig bestempeld.
De onderzoekers keken naar tien verschillende leertechnieken: uitgebreid verhoor, de stof zelf uitleggen, samenvatten, highlighten en onderstrepen, trefwoorden en ezelsbruggetjes, beeldspraak, herlezen, oefenvragen, verspreid studeren over een bepaalde periode en gecombineerd studeren (verschillende vakken/onderwerpen tegelijk studeren). Vervolgens beoordeelden ze of de verschillende leertechnieken weinig, matig of veel nut hadden.
Als hoogste eindigden de oefenvragen en het verspreid studeren, omdat zij positief correleerden met de prestaties van de studenten. Uitgebreid verhoor, de stof zelf uitleggen en gecombineerd studeren kregen het label ‘matig nuttig’. De andere vijf (samenvatten, highlighten, trefwoorden en ezelsbruggetjes, beeldspraak en herlezen) kregen de laagste score en werden het minst nuttig bevonden.
Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat er meer onderzoek naar leermethodes nodig is om een goed beeld te krijgen van hoe studenten het effectiefst kunnen studeren. De voortijdige conclusie is dat studenten beter andere technieken dan herlezen en highlighten kunnen gebruiken, bijvoorbeeld oefenvragen en verspreid studeren. Het grappige is dat highlighten en herlezen juist de technieken zijn die het meest gebruikt worden door studenten, ook al heeft dit onderzoek aangewezen dat deze het minst effectief zijn.
Voor het volledige artikel klik hier.