UvT-mediatoppers van 2012

Met bijna 5000 ‘hits’ in de media (krant, radio, tv,opiniestukken) was Tilburg University in 2012 zo’n 14 keer per dag in het nieuws. Welke onderzoeker en/of docent scoorde het best.

Vorig jaar typeerden we de winnaar als de Lance Armstrong onder de mediatoppers. Sylvester Eijffinger won toen voor de zevende keer de jaarlijkse ‘Mediatour’. Je kunt je afvragen met welke pepmiddelen deze zeges tot stand zijn gekomen, in analogie met de wielerwereld. Wel, de ‘epo’ die de winnaar van 2012 – jawel, Sylvester voor de achtste keer – gebruikt is zijn eigen adrenaline, de eigen tomeloze energie en inzet om op dit front de beste te zijn en zo lang mogelijk te blijven, ter meerdere eer en glorie van de zaak. Misschien moeten we maar overgaan tot de analogie met darts. Phil Taylor werd op Nieuwjaarsdag voor de 16e keer wereldkampioen pijltjesgooien. Als de 59-jarige Sylvester zijn crisispijlen in de mediaroos blijft mikken, komt hij wellicht nog in de buurt van de Brit.

Economics University Tilburg
De economen hadden weer een topjaar. Maar liefst vijf eindigden bij de eerste zes (Eijffinger, Benink, Bovenberg, Canoy, Mujagic) en negen economen staan in de top 20. En dan kun je de Reflect-mannen Wilthagen  Dekker (# 9) ook nog best als halve economen meenemen vanwege hun specialisme: arbeidsmarkt en (jeugd)werkloosheid. Al het crisisleed speelde hen in de kaart maar de verdeeldheid is groot. Econoom A zegt X, econoom B zegt Y, en econome C Z. En de AEX is ook niet meer wat het geweest is. Over de oorzaken van de crisis, de bear-markets en de baisse zijn verschillende analyses, om over bankenbeleid, depressiepolitiek en dipoplossingen nog maar te zwijgen. Op de vraag hoe we er weer bovenop komen volgt een vrije gedachtenmarkt aan liberale antwoorden en reguleringssuggesties! Dat bracht Kees Koedijk en Harry van Dalen van het blog Me Judice op het lovenswaardige idee om consensus te zoeken onder economen met een omvangrijk economenpanel.

Stijgers en dalers
Bij een krimpende mediaoogst, 5000 ‘hits’ tegenover 6650 in 2011, zijn toch nog groeiers te vinden. Er was werk aan de winkel voor Ton Wilthagen, die zijn score ruim zag verdubbelen en opklom naar een derde stek. Ronald Dekker stoomde op naar plek 9. Flexibele wetenschappers, zeker weten! Blijvertjes. Ook Marcel Canoy zag zijn media-inspanningen beloond met een fikse klim van plaats 28 naar 6. De zorgeconoom kon (en kan) zijn borst natmaken omdat de zorg waarover hij zich zorgen maakt, een van de belangrijkste maatschappelijke issues is en blijft. Gezondheidseconoom Johan Polder voert vanwege dit thema de medialijst van TSB aan. Jonge belofte en huizenmarktexpert Dirk Brounen stijgt weer iets, evenals TiasNimbas-representant Paul van Seters.

Mediagenieke student
De meeste mediagenieke student komt van TSH en heet Henk Bovekerk. Hij kreeg van Jan Jaap de Ruiter (#1 bij TSH) en nieuwkomer Jan Blommaert een tien voor zijn scriptie waarin hij zich afvroeg of de PVV fascistisch is. Dat leidde tot nogal wat reuring. Paul Scheffer is de hoogste binnenkomer op 11 (dankzij o.a. diverse Buitenhof-optredens). Cultuursocioloog Gabriel van den Brink, ook nieuw, scoorde als commissielid rellen Haren en zijn boek Eigentijds Idealisme. Frank Bosman, spraakmakende theoloog in 2011 moest wat inleveren. Zijn opvolger Erik Borgman wist de titel wat minder te ‘cashen’ ondanks een paar plaatsen stijging. Twee opvallende aderlatingen uit de top: Ad Vingerhoets, nog derde in 2011 maar – zo belooft Ad – 2013 wordt weer een huiljaar, en Cyrille Fijnaut (in 2011 op 10, inmiddels met emeritaat en aangesteld als vertrouwensman wetenschappelijke integriteit).

Brandstapel
Na 2011 zou de naamsbekendheid van Tilburg University ook in 2012 weer stijgen vanwege onze ‘fraudeprof’. Althans, dat was de verwachting. Maar echt betrouwbare data over een verband zijn er niet. Het is wat dat aangaat ‘sloddervingerwerk’. Evengoed had rector Philip Eijlander er zijn handen aan vol. Statisticus Jelte Wicherts deed ook een duit in de datafraudezak en kwam nog net de top 30 binnen.

Mannenzaak
Nicole Maalsté (wiedewiedewietexpert) scoort over 2012 het hoogst bij de dames (#21). Stond Henriëtte Prast (hoogleraar Financiële Planning) als beste vrouwelijke wetenschapper vorig jaar nog op plaats 13, nu keldert ze uit de top 20 naar plek 25. Ze stopte met haar column in FD. De dames doen het in 2012 niet zo best: zero in de top 20. Met weinig vrouwelijke hoogleraren is de spoeling natuurlijk dun. Hier valt nog wel wat beleid op te voeren. Er is ongetwijfeld nog potentie bij bijvoorbeeld instituten als Intervict, Tranzo en CoRPS, met de nodige vrouwelijke talenten in de gelederen, die belangrijke en medamieke issues moeten kunnen vermarkten (slachtofferschap en -hulp, zorg, gezondheid).

Oogstcijfers
De 23e editie van de Mediatop laat een oogst zien van bijna 5000 ‘hits’ (optredens, bijdragen, vermeldingen). Dat is een flinke daling t.o.v. 2011 (6650), wat deels verklaard kan worden door toepassen van een strengere selectie. Een en ander betekent dat de universiteit zo’n 14 keer per dag in het nieuws was. Van de totale 4977 verwerkte bijdragen leverde Sylvester Eijffinger er 743, dat is net als in 2011 goed voor zo’n 15%. Er werden in totaal 3265 krantenberichten gespot met UvT-link (2011: 4148). Het Brabants Dagblad was met 574 artikelen hofleverancier (2011: 588), gevolgd door de Volkskrant 268 (2011: 285), Financieel Dagblad 210 (259), Trouw 205 (244), NRC 174 (207), Ned. Dagblad 169 (142) en Telegraaf 164 (173). Er werden 460 radio-optredens verwerkt (2011: 604). Top 3: BNR, Radio1 en Omroep Brabant. De TV-optredens: 191 (2011: 260). RTL, EenVandaag, Omroep Brabant TV, Nieuwsuur en NOS Journaal deden het vaakst een beroep op Tilburgse experts.
Meer statistieken staan hier.

Mediavalorisatie
De mediatoppers dragen bij aan de verdere naamsbekendheid en valorisatie van Tilburg University. Bijdragen uit een mediabestand (LexisNexis) worden dagelijks verwerkt en gewaardeerd, afhankelijk van soort en medium, culminerend in de eindscore. Men mag ook zelf optredens doorsturen naar de redactie van de Mediameter (media@tilburguniversity.edu). Een bijdrage zonder UvT- melding levert niks op.

De belangrijkste thema’s der vaandeldragers:
Eijffinger, Benink (Tisem): eurocrisis, Grexit, bankencrisis, ECB
Wilthagen, Dekker (TLS, Reflect): arbeidsmarkt, flexibilisering, (jeugd)werkloosheid, ontslagrecht
Bovenberg (Netspar/Tisem), Verbon, Graafland (Tisem): pensioenen, woningmarkt, overheidsfinanciën
Mujagic (Tisem/PhD): eurocrisis, inflatie (promovendus bij Eijffinger)
Canoy (Tisem), Polder (Tranzo): zorg, gezondheidseconomie
De Ruiter (TSH): islam, Arabische Lente, politiek (PVV)
Bosman (TST, Luce), Borgman (TSH): religie, cultuurtheologie, katholieke kerk
Scheffer, Blommaert (TSH), Van den Brink (TLS): Europa, cultuursociologie, politiek, democratie, multiculturalisme, integratie, civil society
Brounen (Tisem): vastgoed, woningmarkt
Van Seters (TiasNimbas): duurzaamheid
Eijlander (CvB): Stapel
Bouwens (Tisem): onderwijs, accountancy.

Dit artikel verscheen eerder in Univers Magazine. De auteur Clemens van Diek is teamleider wetenschap communicatiecluster Education & Research Marketing (ERM).

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.