Recensie: RTL-Mediadebat #geefonsfeiten
Heel veel bobo’s in de zaal en de grootste hoofdredacteuren van Nederland op het podium: Peter van der Meersch van het NRC, Philip Remarque van de Volkskrant, Harm Taselaar van RTL, Marcel Gelauff van het NOS journaal. Het RTL-debat over de toekomst van de journalistiek bleek een onderonsje van de gearriveerde media.
De NRC-column van Bas Heijne waarin hij de NOS beticht van het trivialiseren van serieus nieuws, vormde de aanleiding voor dit debat met de veelzeggende titel ‘Geef ons feiten’. Heijne trapt op dinsdagavond zelf af: “De verkleutering verspreidt zich als een gebroken ei over het nieuws: steeds meer items worden op een kinderachtige manier gebracht, alsof je tegen een 100-jarige praat.” De eerste aantijging ging naar de NOS over de journaalopening met de huwelijkperikelen van Raf en Sil. Daar kwamen mooie nieuwe woorden uit als de ‘verparishiltonisering’ van het nieuws. Zo volgden er nog meer verwijten over en weer zonder dat er iets onderbouwd werd. Van der Meersch van het NRC toonde zich een echte hoofdredacteur en vroeg om de feiten. Pas toen begon het debat een beetje vorm te krijgen, met Harm Taselaar als eeuwige teaser, die scherp de de pr-taal van de publieken aanviel.
Het woord ‘internet’ viel zelden tijdens het debat, en als het genoemd werd, dan negatief. De mannen op het podium gingen er nog vanuit dat goede journalistiek in de krant of op tv werd bedreven. “Het controleren van de macht kunnen we niet aan social media overlaten”, aldus de NRC hoofdredacteur. Er was een enorme generatiekloof tussen de discussie op het podium en de discussie op Twitter. De twitteraars vroegen zich cynisch af wat de oude media nu aan het doen was in die zaal en eisten een livestream, die er niet was. Ook ging het alleen maar over het journaal, niet over actualiteitenprogramma’s zoals de hijgerige egojournalistiek van Brandpunt. Gelauff van het NOS-journaal had dus een zware avond. De onderzoeker naast me gaf aan dat dat niet terecht is, de waarderingscijfers voor het journaal blijven constant hoog.
De hoofdredacteuren pareerden handig elke poging tot kritiek. Taselaar kon zelfs geen voorbeeld noemen van iets triviaals wat hij niet had moeten doen. Een saai stuk in de Volkskrant? Antwoord Remarque: “niet elk stuk kan goed zijn”. RTL-baas Taselaar noemde op het eind zijn eigen journalisten nog effe lakse honden. Zoiets zei Trix enige jaren geleden ook al, journalisten moesten harder aan het werk want “De leugen regeert”.
Kortom, wil je echt weten hoe de verparishiltonnisering van het nieuws werkt, kijk dan gewoon op Nieuwsmonitor, dan weet je hoeveel tijd er aan Raf en Sil is besteed. Een avondje debatteren in Hilversum is geweldig leuk als je tegelijk de echte discussie op Twitter volgt. Op naar de volgende.