Afschaffing OV-kaart zorgt voor problemen

Het afschaffen van de studenten OV-kaart kost de student extra geld. Ook komen er naar schatting zo’n 50.000 studenten extra op de woningmarkt, omdat het reizen voor hen te duur wordt. Dit zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek naar de afschaffing van de studenten OV-kaart in opdracht van OV-bedrijven. De LSVb en het ISO zijn niet verbaasd over de resultaten.

“De resultaten bevestigen wat we eigenlijk al wisten: bezuiniging op de studenten OV-kaart is beleid dat niet spoort”, vertellen de studentenorganisaties. Zij verwachten dat de afschaffing niet de besparing van 425 miljoen oplevert waar de regering wel vanuit gaat. Volgens ISO-voorzitter Thijs van Reekum zal een opleiding met hetzelfde reisgedrag zonder gratis ov-kaart gemiddeld 5.420 euro extra kosten. “Dat komt dus bovenop de toekomstige afschaffing van de studiefinanciering die al 14.700 euro meer gaat kosten.”

Als de studenten OV-kaart in 2016 wordt afgeschaft, zullen 50.000 studenten op zoek gaan naar een kamer. De onzekerheid over de plannen op het gebied van de woningmarkt zorgt ervoor dat de bouw van studentenkamers in veel steden is gestaakt. LSVb-voorzitter Kai Heijneman waarschuwt dat als er door de afschaffing van de kaart duizenden kamerzoekers bijkomen de problemen niet meer te overzien zijn. Want het huidige tekort van 30.000 kamers zorgt al voor te lange wachttijden en veel te hoge kamerprijzen.

De twee studentenorganisaties snappen niet dat de regering niet inziet dat dit beleid te hard is voor studenten. “De regering wil meer profilering, excellentie en een bewustere studiekeuze stimuleren, maar met de bezuiniging op de studenten OV-kaart wordt die ambitie onmogelijk gemaakt.”

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) is ernstig geschrokken van de resultaten van het rapport. Volgens LKvV-voorzitter Jan van ’t Westende zullen studenten veel van hun mobiliteit in moeten leveren, iets wat volgens hem juist aangemoedigd moet worden. De voorzitter verwacht dat studenten niet meer de mogelijkheid hebben om de voor hun ideale studie in welke studentenstad dan ook te kiezen. “Stel dat je als Groningse scholier met hoge cijfers en flinke ambitie voor geneeskunde in Maastricht bent ingeloot, dan ben je gewoon naast de vier uur reistijd ook voor de reiskosten alleen al financieel het haasje”, aldus Van ’t Westende.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.