Opleiding tot ervaringsdeskundige veelbelovend

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen elkaar goed helpen. Zij kunnen getraind worden om medemensen te ondersteunen vanuit hun eigen kennis en ervaring. Dat blijkt uit onderzoek van Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de UvT.

Elf studenten van 17 tot 56 jaar met een verstandelijke beperking volgden vorig jaar een opleiding tot ervaringsdeskundige. Het Consortium Ervaringsdeskundigheid van Mensen met een Verstandelijke Beperking heeft deze opleiding opgezet. In de periode van januari tot juni 2012 bood Fontys Hogescholen de nieuwe opleiding aan. De academische werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking van Tranzo deed onderzoek naar de mogelijkheden van de opleiding.

De onderzoeksresultaten laten zien dat de opleiding bijdraagt aan de ervaringsdeskundigheid van mensen met een verstandelijke beperking. Door het volgen van de opleiding zijn ze beter in staat om over hun eigen ervaringen te vertellen. Ook hebben ze meer inzicht in wat voor hen en voor anderen belangrijk is in het dagelijks leven. Verder weten ze hoe ze anderen kunnen ondersteunen.

Als ervaringsdeskundige kunnen mensen met een verstandelijke beperking hun kennis breed inzetten, bijvoorbeeld als samenwerkingspartner van professionals. Ze kunnen ingezet worden bij zorgorganisaties en gemeenten voor participatie en inspraak van mensen met een verstandelijke beperking. Ook kunnen ze een rol spelen bij het stimuleren van aandacht en begrip.

De opleiding is vanaf januari dit jaar weer begonnen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.