Startersbeurs moet Tilburgse jongeren aan werk helpen
Tilburgse jongeren tussen de 18 en 27 jaar die na hun afstuderen geen baan kunnen vinden, kunnen voortaan gebruik maken van een Startersbeurs. Het idee voor de beurs komt van UvT-arbeidsmarktprofessor Ton Wilthagen die zo de jeugdwerkloosheid wil bestrijden.
Hoe werkt de Startersbeurs?
“De jongeren worden gestimuleerd om zelf een bedrijf te zoeken waar ze zes maanden aan de slag kunnen via een leer-werkplek. Ze krijgen daarvoor 500 euro netto van de gemeente. De bedrijven betalen honderd euro per maand mee, dat wordt gestoken in opleidingsbudget voor de deelnemer en komt na een half jaar (600 euro) vrij. Er komt een website waar jongeren een aanvraag voor de Startersbeurs in kunnen dienen. Bedrijven kunnen het hier ook melden als ze geschikte banen hebben. Jongeren met werkervaring en contacten met bedrijven staan sterker op de arbeidsmarkt. Daarom is een leer-werkplek zo belangrijk.”
500 euro per maand. Dat ligt nog onder het bijstandsminimum. Waarom zou een Academicus voor dat bedrag willen werken?
“Dat klopt, het is ongeveer 78 procent van een bijstandsuitkering. Toch denk ik dat er animo is. Als je het bedrag hoger maakt, wil iedereen meedoen. We richten ons op gemotiveerde jongeren. Die zitten nu na hun afstuderen aan MBO, HBO of universiteit vaak lang thuis. Ze willen zelf echter geen bijstand aanvragen vanwege het negatieve stempel dat hieraan hangt en het afwijzend beleid van de gemeente. We hebben bij een bijeenkomst van Academic Forum over jeugdwerkloosheid de animo gepeild en bijna iedereen was positief. Het tv-programma EenVandaag heeft ook een enquête uitgevoerd, toen had 72 procent van de respondenten wel animo. 500 euro is niet veel, maar het gaat vaak om jongeren die in een studentenhuis of bij hun ouders wonen en er dus wel van kunnen leven. We hopen dat ze na een half jaar in dienst kunnen blijven bij het leerbedrijf of contacten hebben kunnen leggen met andere werkgevers.”
Hoe voorkom je dat bedrijven misbruik van de Startersbeurzen maken?
“De jongeren mogen niet ingezet worden voor een gewone vacature. We verdringen dus ook geen andere burgers. Het gaat echt om een leerbaan, er wordt aan het begin een competentietest afgenomen en aan het einde nog een. Zo zien we of de deelnemer iets geleerd heeft. Het project start in april in Tilburg, maar ook andere steden (15 gemeentes) hebben belangstelling getoond. Er is nog geen einddatum afgesproken voor het project, dat is afhankelijk van het verloop van de crisis.”