Positief advies Regeling inschrijving en collegegelden
Tijdens de Uraad werd er over de regeling inschrijving en collegegelden 2013-2014 een hoofdelijke stemming aangevraagd. Na lang overleg is er een positief advies gegeven over dit onderwerp.
In het stuk werd de nieuwe regeling besproken. Het ging onder andere over de vaststelling van het instellingstarief. Dit is het tarief wat de universiteit zelf mag vaststellen dat geldt voor studenten die al een opleiding hebben afgerond of studenten van buiten de EU. In plaats van het wettelijke tarief van 1835 euro kan het instellingstarief oplopen tot ruim 12.000 euro. Door de verschillende kortingen die er nu zijn, ontstaan er in feite tien verschillende tarieven. Dit maakt het erg onduidelijk welke opleiding welk tarief vraagt. Het kan zo zijn dat faculteiten voor gelijkwaardige opleidingen verschillende tarieven vragen. De ABVA-Kabo fractie noemde de vele tarieven een ‘ingewikkelde brei’. Collegevoorzitter Koen Becking was het hier niet mee eens. Volgens hem is door de nieuwe regeling maatwerk mogelijk. De opleidingen kunnen volgens Becking zelf kiezen voor welk tarief zij hun opleiding in de markt zetten.
Ook kwam het collegetarief van de tweede master ter sprake. Op dit moment is er een overgangsregeling van kracht. Dit houdt in dat het instellingstarief dat moet worden betaald voor een tweede master gelijk is aan het wettelijk tarief. Deze regeling verloopt volgend jaar. Het ziet er naar uit dat er voor een tweede master komend collegejaar het hoge collegegeldtarief wordt gevraagd aan nieuwe studenten. Dit komt neer op een bedrag van ruim 12.000 euro. Er werd wel gesproken over een nieuwe bestuursovereenkomst om dit tarief te verlagen, maar het is niet duidelijk of deze overeenkomst er ook komt. Fractie Front en fractie SAM waren beiden bezorgd over het feit of een hoog tarief de student ontmoedigt om een tweede master te volgen.
Na schorsing gaf de meerderheid van de Uraad een positief advies. De verschillende kortingen op de instellingstarieven blijven bestaan. Als er geen nieuwe bestuursovereenkomst komt, wordt het collegetarief van een tweede master duurder.
Al eerder schreef Univers over de acties die SCAU tegen de hoge collegegelden ondernam.