Sociaal leenstelsel is het gesprek van de dag
Het sociaal leenstelsel is de afgelopen dagen hot news. Het onderwerp blijft maar in de media verschijnen: de enquête van LSVb en FNV Jong, de oproep van SP naar ouders om een handtekening te zetten tegen het leenstelsel, en het winnen van een meerderheid in de Eerste Kamer. Het houdt maar niet op. Vandaag praat de Tweede Kamer met onderwijsminister Jet Bussemaker over het sociaal leenstelsel. Ook bespreken ze het afschaffen van de ov-kaart.
Voor Jet Bussemaker is vandaag een zware dag. Ze gaat voor het eerst inhoudelijk praten met de Tweede Kamer over de invoering van het sociaal leenstelsel. In de Eerste Kamer is er geen meerderheid voor het voorstel van de onderwijsminister. Vandaag moet ze proberen om vooral D66 en GroenLinks voor zich te winnen, want zij kunnen voor een meerderheid in de Eerste Kamer zorgen. De twee partijen zullen alleen instemmen als het plan aangepast wordt.
Manifest SP
Vanaf vandaag kunnen ouders hun stem laten horen. Ouders die niet willen dat hun kinderen te maken krijgen met het sociaal leenstelsel kunnen hun handtekening zetten onder een manifest van de SP, zo meldt het ANP. Jasper van Dijk, SP Kamerlid, hoopt dat zoveel mogelijk ouders zich laten horen, zodat Bussemaker op andere gedachten gebracht wordt.
Studeren is investeren
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft uitgerekend hoeveel een student er met het sociaal leenstelsel op achteruit gaat. Volgens de vakbond gaat de gemiddelde student er met het leenstelsel tussen de 70 en 97 euro per maand op achteruit. Een uitwonende student, die zijn hele studie leent, zal straks ongeveer 340 euro per maand kwijt zijn aan het afbetalen van zijn studielening. De LSVb voorspelt dat de studentenpopulatie met 7 procent tot maximaal 10 procent kan afnemen. De vakbond schreef ook een notitie over de plannen van het kabinet.