Bussemaker: woonplaats student niet meer belangrijk
Vanaf het studiejaar 2014/2015 is de woonplaats van een student niet meer van belang voor de aanspraak op het wettelijke collegegeld. Zo schrijft onderwijsminister Jet Bussemaker in een brief. Dit betekent dat studenten die langer dan acht maanden naar het buitenland gaan straks het gewone collegegeld betalen in plaats van het hoge instellingstarief.
In de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) is vastgesteld dat de woonplaats bepaalt of een student het wettelijke collegegeld of het instellingscollegegeld moet betalen. Zo kunnen studenten met de nationaliteit van een EU-lidstaat aanspraak maken op het wettelijk collegegeld als zij woonachtig zijn in Benelux of in een van de deelstaten Noord-Rijland-Westfalen, Nedersaksen en Bremen langs de Duitse grens. Bussemaker wil dat de woonplaats niet meer belangrijk is, zodat iedereen straks het wettelijke collegegeld betaald.
Studenten die langer dan acht maanden naar het buitenland willen, moeten zich uitschrijven bij hun gemeente. Daardoor komen ze nu niet meer in aanmerking voor het wettelijke collegegeld als ze niet in bovenstaande landen en deelstaten verblijven. Zij moeten dan het instellingstarief betalen, dat is veel meer. Daar komt vanaf het collegejaar 2014/2015 dus een einde aan.