Plan tegen jeugdwerkloosheid

De jeugdwerkloosheid blijft maar stijgen in Nederland. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de landelijke jeugdwerkloosheid 15 procent is. In Tilburg is dat zelfs 31 procent. Niets om vrolijk van te worden. Maar daar hebben enkele jongerenorganisaties een oplossing voor.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), FNV Jong, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en CNV Jongeren presenteren een pakket maatregelen dat jongeren beter uitgerust op de arbeidsmarkt laat komen. Volgens de jongerenorganisaties is het hele onderwijsbeleid er nu op gericht om de jongeren zo snel mogelijk op de arbeidsmarkt te krijgen, maar volgens hen wacht daar de student alleen maar werkloosheid. Het onderwijs kan een belangrijke rol spelen in het terugdringen hiervan. “Liever een zo goed mogelijk opgeleide samenleving, dan een arbeidsmarkt die straks bestaat uit onbenut talent. Wij hebben liever jongeren in de collegebanken, dan thuis op de bank”, zo zeggen LSVb, FNV Jong, ISO en CNV Jongeren.

De jongerenorganisaties bedachten enkele oplossingen die de jeugdwerkloosheid mogelijk terug kunnen dringen. Zo willen ze dat het collegegeld van de tweede studie verlaagd wordt. Het collegegeld voor een tweede studie is in Nederland vrijgegeven. Dit betekent dat hogescholen en universiteiten zelf mogen bepalen hoe hoog het collegegeld is. Dit kan oplopen tot meer dan 10.000 euro per jaar. De organisaties willen dat de tweede studie tegen het normale tarief, 1.770 euro, aangeboden wordt. “Dit kan de jeugdwerkloosheid acuut verminderen”, zo melden ze. Ook willen ze een nationaal omscholingsfonds. Dit houdt in dat de studenten niet per se terug moeten naar de collegebanken, maar dat bedrijven omscholingstrajecten aanbieden. Zo kunnen ze een verkeerde keuze in het verleden rechtzetten en ervaring opdoen bij een bedrijf.

Een ander punt waar de jongerenorganisaties voor pleiten, is dat scholieren betere hulp krijgen bij het kiezen van hun studie. “We moeten jongeren er voor behoeden dat ze voor een studierichting kiezen waar op de arbeidsmarkt weinig kansen zijn.” De hulp op middelbare scholen moet dus uitgebreid worden. Naast deze ideeën, roepen de organisaties het kabinet op om goed na te denken over het afschaffen van de ov-jaarkaart en het invoeren van een leenstelsel.

D66
Ook D66 houdt zich bezig met de jeugdwerkloosheid. Zij wil dat het kabinet 100 miljoen uittrekt om die te bestrijden. Dat zei Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg gisteren. Het kabinet heeft nu 300 miljoen euro klaarliggen om mensen die hun baan dreigen te verliezen aan ander werk te helpen. Een derde van het bedrag moet volgens Van Weyenberg ingezet worden om jeugdwerkloosheid tegen te gaan.

Startersbeurs
UvT-arbeidsmarktprofessor Ton Wilthagen bedacht een plan om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, namelijk de Startersbeurs. Jongeren tussen de 18 en 27 jaar kunnen na hun afstuderen hiervan gebruik maken. Zij krijgen van de gemeente 500 euro netto per maand. Ook de bedrijven betalen 100 euro per maand mee, dat geld wordt gestoken in opleidingsbudget voor de deelnemer. Zo worden de jongeren gestimuleerd om zelf een bedrijf te zoeken waar ze zes maanden aan de slag kunnen via een leer-werkplek.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.