Besturendiner over internationalisering

De grote Tilburgse studentenverenigingen doen op dit moment nog niet veel voor de buitenlandse student. Gebrek aan kennis van de Nederlandse taal belemmert de integratie. Die conclusie viel te trekken na een debat over internationalisering bij het  Besturendiner, dit jaar georganiseerd door de internationale studentenvereniging I*ESN.

Aanwezig waren onder meer kroegbazen, universiteitsbestuurders en bestuursleden van Plato, I*ESN, Olof, Vidar, TUC en TOP. Zij debatteerden over drie stellingen, waaronder ‘Studentenverenigingen moeten meer doen voor/met buitenlandse studenten.’

Enkele quotes uit het debat, geleid door Hans-Georg van Liempd, Senior Program Manager of Internationalization bij de UvT.

TSC Olof: “We staat er voor open, maar spitsen ons niet toe op buitenlandse studenten.”

TSR Vidar: “We kiezen de beste roeiers, of die nu internationaal zijn of niet maakt niet uit. We hebben de roeisport als bindmiddel. Zo roeit nu bij de Heren 8 een Turkse student. Nog niet alles is bij ons Engelstalig ingericht. Dat maakt het lastig. We gaan kijken hoe we de internationale studenten beter kunnen begeleiden om ze te behouden.”

Plato: “We hebben er een tiental, maar we komen ze in onze sociëteit niet vaak tegen. Een vereniging bestaat uit disputen en commissies. De buitenlandse studenten spreken geen Nederlands. Er wordt wel voor ze vertaald, maar dat doen we niet consequent, niet in onze nieuwsbrieven. Het aantal buitenlandse leden ten opzichte van het totaal is daarvoor te klein. Ze krijgen daardoor niet alles mee, wat de binding verkleint.”

TUC: “Internationale studenten kunnen als ze dat willen naar de TUC (Tilburg University Cantus) komen. Vorig jaar hadden we 20 buitenlandse deelnemers op een totaal van 1800. We doen niets speciaals voor hen. Ze kunnen bier drinken en (Nederlandse) liedjes zingen.”

Van Liempd vraagt flink door naar mogelijkheden om de integratie te verbeteren en is blij met de toezeggingen die uiteindelijk door de verenigingen gedaan worden. “Plato nam de suggestie van mij over dat de internationale studenten die er nu zijn een eigen dispuut zouden kunnen beginnen, Vidar, dat er over vijf jaar een blik wordt gehaald (een eerste prijs in roeitermen) met een gemengde zware acht (NL en internationale studenten) op de Bosbaan in Amsterdam. En de TUC dat de tafels met internationale studenten jaarlijks wordt verdubbeld.”

Eerder op de avond zette Lex Meijdam, decaan bij de Economische Faculteit al uiteen waarom internationalisering zo belangrijk is voor de universiteit. Bij TiSEM studeren momenteel 280 internationale bachelorstudenten en 450 internationale masterstudenten. Daarnaast werken er bij het personeel 170 buitenlanders (40 nationaliteiten).  “Internationalisering is niet alleen belangrijk bij het vinden van een baan. Door de international classroom kunnen Nederlandse studenten ook leren van andere culturen. Verder zien we de buitenlandse studenten als rolmodel. Nederlandse studenten hebben soms last van een zesjescultuur. Internationale studenten zijn enorm gemotiveerd. Je komt niet uit China naar Nederland om te feesten. Ze hebben een heel andere mentaliteit, hopelijk nemen de Nederlandse studenten daar iets van over.”

Tim de Vries, president van organisator I*ESN laat na afloop van de avond weten dat zijn vereniging ‘graag samenwerkt met andere studenten verenigingen om de mogelijkheid te geven aan internationale studenten om zo veel mogelijk van de Tilburgse (studenten) samenleving te zien.’ “Een mooi project is het Host family project waar internationale studenten een weekend doorbrengen bij een Tilburgs gezin.”

Bekijk hieronder de foto’s van het Besturendiner.

[slideshow id=75]

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.