Snelpleiten voor studenten
Voor de strebers in het rechtsvak was er op donderdag 21 februari de 21e editie van de Nationale snelpleitwedstrijd, de NSPW 2013. 26 teams van verschillende disputen of universiteiten streden voor de titel, die uiteindelijk door het Molengraaff dispuut uit Utrecht gewonnen werd.
Inmiddels wordt er al 21 jaar, door Magister JFT, de NSPW georganiseerd. Ooit opgericht zodat rechtenstudenten leren hoe ze een casus snel voor kunnen bereiden. “Een advocaat moet immers altijd ad hoc kunnen reageren”, laat Nicoline van de Haterd (23), voorzitter van de NSPW bij Magister JFT weten. “Daarnaast is deze wedstrijd een goede oefening voor de oefenrechtbank, dat een verplicht onderdeel is voor rechtenstudenten.”
De wedstrijd is door en voor studenten, maar toch is het volgens Van de Haterd vrij formeel. De jury bestaat uit vakmensen uit de advocatuur en docenten. De studenten zijn serieus en hebben een korte voorbereiding. “Voor elke casus is er maar een half uur om voor te bereiden en daarom heeft iedereen zijn schoolboeken mee. Dat maakt deze wedstrijd nou net anders dan andere pleitwedstrijden. Normaliter is de voorbereiding van een dergelijke wedstrijd uitgebreider.”
Er zijn drie voorrondes en elke voorronde wordt er een ander rechtsgebied behandeld. De onderdelen verschillen elk jaar, maar vallen voornamelijk wel binnen het civiel recht. Van de Haterd: “Het strafrechtelijke gebied is vaak te ingewikkeld om erbij te nemen, doordat de opstelling van pleiten dan anders is.” Dit jaar bestonden de rondes uit: goederenrecht, personen- en familierecht en ondernemingsrecht.