Opinie: Laat Michael met rust!

Michael Boogerd heeft ook bekend doping te hebben gebruikt. Het vermoeden bestond al langer dat Michael met de bright smile ook wel eens naast de pot piste. Maar laat de renners niet de zwarte piet krijgen, maar de uiteindelijk verantwoordelijke Rabobank-pieten.

Waar ik me nu zo over kan opwinden is het totaal buiten schot blijven van de Rabo–top. De Rabobestuurders moeten wel degelijk op de hoogte zijn geweest van de doping van de jaren 2000 tot 2010.  Bij de Gemeente Utrecht was ik betrokken bij het naar Utrecht halen van de Tour de France. De twee Pieten: Piet Moerland (na 2003) en Piet van Schijndel, beiden uit de Raad van Bestuur van de Rabobank, waren daar opvallend sterk bij betrokken. Van Schijndel en Moerland wilden graag de Tour naar Utrecht halen en hadden veel persoonlijke belangstelling voor het wielrennen. Ik herinner me vooral de discussies dat het parcours langs het hoofdkantoor moest komen, want daar kickte het bestuur (oa Piet en Piet) zo op. Ik kan me niet voorstellen dat zij niets wisten van de spuit en het bloed in het wielrennen.

Ook  ex-renner Thijs Zonneveld hekelt op nu.nl de onschuldige houding van Moerland: “De bank wilde meer, en meer, en meer. Klassiekers winnen was niet genoeg; er moest ook een Rabo-renner op het podium in de Tour de France. Om die eis in te willigen werden Levi Leipheimer en Michael Rasmussen – plofkip op twee wielen – aangetrokken, en werd het medische beleid nog een beetje verder opgerekt. De streepjespakken van de bank hebben zelf geen spuiten gezet; misschien wisten ze zelfs écht niet precies wat er gebeurde in de wielerploeg. Maar ze hadden wel moeten weten dat doping een grote rol speelde in het wielrennen – al was het maar door de Tour de Dopage van 1998, de talloze positieve gevallen en de opgerolde dopingnetwerken.”

Een besloten onderzoek door een gesponsorde unie

Michael Boogerd noemt geen namen vanavond in de televisie-uitzending. Siert hem. Maar het zou nu eerlijk zijn als ook de sponsors eens goed onderzocht worden. Nu de Rabo zich teruggetrokken heeft komen de bekentenissen los. Dat mag op zijn minst typisch worden genoemd. Wat voor een zwijgclausule hadden de renners?

De KNWU verhoort de renners ook, zei voorzitter Marcel Wintels vanmorgen op Radio 1. Wintels gaf ook aan dat de verslagen van die verhoren vertrouwelijk zijn. Opmerkelijk voor een club die zegt de onderste steen boven te willen halen. Maar kijk nu eens naar Fontysbestuurder Wintels:  prominent CDA’er, voorzitter KNWU. Hij zei in de Telegraaf:Het stoppen van Rabobank als sponsor van de wielerploegen is een vreselijk klap. Het is vreselijk dat een sponsor als Rabobank, die zo lang zo loyaal aan de sport verbonden is, heeft besloten om te stoppen.”  Wintels is blij dat de bank het hoofdsponsorschap van de wielerbond blijft uitvoeren. Daarbij vallen de renners van de opleidingsploeg, de veldrijders en de mountainbikers voortaan onder de bond en wordt nog aan een constructie gewerkt om de vrouwenploeg van Marianne Vos onderdak te bieden.

De Rabo, het CDA en de KNWU zullen echt hun best niet doen om bestuurders aan te pakken die wel degelijk van de doping wisten. Als de KNWU echt alles boven wil halen dan zal zij vooral de verhoorverslagen openbaar moeten maken. Maar dat zijn ze niet van plan bij de KNWU, ze willen wel de wielrenners nagelen maar niet hun eigen sponsor. Daarom zou ik zeggen: Blijf van de wielrenners af, die zijn inmiddels wel genoeg gebashed. Nu de KNWU en de Rabo.

Francine Bardoel

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.