Rijkman Groenink: ‘ben geen graaier’

In de bancaire wereld wordt te veel verdiend. Dat als gevolg van de hoge salarissen in New York en Londen. “Het is uit de hand gelopen, die hoge beloningen zijn vertaald naar Nederland, waar 20.000 tot 30.000 mensen stelselmatig te hoog beloond zijn. Daar hebben de banken nu nog last van.” Dat meent Rijkman Groenink, voormalig topman van ABN AMRO. Hij was vandaag te gast bij Food for Thought. Volgens de oud-bankier heeft hij zich altijd verzet tegen de hoge beloningen.

Het gesprek kwam maar niet echt los, deze maart-editie van Food for Thought. Dat lag deels aan de twee interviewende studenten, die geen enkele kritische vraag stelden over de rol van Groenink bij het ABN AMRO-fiasco of over het geld wat hij bij zijn vertrek meekreeg. En het lag deels aan Groenink die elke vraag die hem niet zint, afwijst. “Volgende vraag,”zegt hij bijvoorbeeld resoluut als de studenten hem vragen waarom hij sinds zijn vertrek enkele malen de publiciteit heeft gezocht. De oud-topman praat in drie kwartier tijd veel, maar zegt weinig.

Gelukkig komen de kritische vragen over zelfverrijking wel uit het publiek. Groenink kreeg bij zijn afscheid een miljoenenpremie mee. Dit kwam bovenop de bijna 26 miljoen euro aan aandelen. Het is een mythe dat hij een graaier is, aldus Groenink. “Het is de laatste keer dat ik daar iets over zeg. Maar ik heb me geen geld toegeëigend. Ik had aandelen van de bank. Die moesten we inleveren en daar hebben we geld voor gekregen. En omdat ik veel aandelen had, was dat bedrag hoog.”
Anno 2013 zou Groenink niet opnieuw aandelen kopen, als ABN Amro weer naar de beurs wordt gebracht. “Niet omdat ik denk dat ik denk dat het een gevaarlijk aandeel is, maar omdat ik niet opnieuw de associatie met een bank wil zoeken.”

Bankiers zijn tegenwoordig een makkelijke kop van Jut, klaagt Groenink. En dat is allemaal de schuld van de media. “Media hebben iedere dag een hype nodig vanwege de verkoop van hun programma’s en bladen. Het omvallen van een bank is dan een dankbaar onderwerp. Dat zie je nu ook bij de berichtgeving over Sjoerd van Keulen van SNS. Als bankiers hebben we het allemaal fout gedaan. Dat is onzin. Van Keulen had ook een CFO en een Raad van Commissarissen die over de gang van zaken moesten waken. Moeten die dan allemaal hun bonus inleveren?”

Als topman bij ABN Ambro lag de focus van Groenink volgens sommigen op het Angelsaksisch model. Hij zou een beleid gevoerd hebben waarbij met name aandacht was voor de aandeelhouders en rendementen. Ook zou hij mede verantwoordelijk zijn voor de ‘ondergang’ van de bank. “Dat is absoluut niet waar. De rendementsdoelstelling werd over een langere periode berekend. ABN is ook niet ten gronde gegaan, het is tegen mijn zin in verkocht en vervolgens opgesplitst. Fortis moest door de Staat gered worden, niet ABN.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.