Meet the World: islam en alcohol

Waar ligt de grens voor moslims wat betreft alcohol? Mona Siddiqui, professor aan de University of Edinburgh, gaf vandaag bij Meet the World een lezing over de islam en haar regels. Ongeveer veertig bezoekers luisterden aandachtig naar de islamitische geleerde.

Bij binnenkomst ben ik op zoek naar de professor, maar ik kan haar niet vinden. Mijn vooroordelen zitten mij in de weg, want de vrouw heeft geen hoofddoek op. Vele mensen denken vaak dat moslims leven naar regels of wetten, maar volgens Siddiqui klopt dat niet. In de Koran staan geen regels, maar teksten die op een bepaalde manier worden uitgelegd. Een goed standpunt voor deze Meet the World, want mede hierdoor ontstaat er een interessante discussie.

“Waarom zouden we discussiëren over producten waarvan bekend is dat de Koran dit betiteld als niet-halal, ook wel haram genoemd?,” vraagt een moslima in het publiek. Volgens haar is er discussie mogelijk over het gebruik van alcohol. Maar een product halal noemen terwijl dat niet zo is, noemt de dame schending naar je geloof toe. Siddiqui reageert daar ad rem op: “Waar heb jij ooit gehoord of gelezen dat alcohol niet halal is volgens de Koran? Nergens in het boek staat dat.” Siddiqui meent dat er beschreven is dat je niet dronken mag zijn en dat je altijd in staat moet zijn duidelijk te kunnen praten en bidden. Dan kan de vraag gesteld worden: wanneer ben je dronken?

Dit is het moment wanneer er discussie plaatsvindt. Wil je een trouwe moslim blijven en toch een keer met wijn koken, kan dit volgens Siddiqui prima, terwijl er vele moslims zijn die er anders over denken. “Wanneer je producten als alcohol gebruikt met een andere intentie en er de gevolgen niet van ondervindt, dan kan dit gemakkelijk. Ook middelen zoals medicatie hoeven geen probleem te zijn. Je moet goede beweegredenen hebben en in staat zijn om helder te praten.”

Ondanks constante, kleine geluidsproblemen met de microfoons is het gemakkelijk om geboeid te blijven luisteren. Bijna onafgebroken is de professor of iemand uit het publiek aan het woord. “Het is niet echt een antwoord op je vraag, maar het is wel een leuk verhaal”, antwoordt de professor op een vraag uit het publiek, en vanwege haar enthousiasme is er niemand die er problemen mee heeft.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.