Reddingsplan Cyprus niet zonder risico’s Eurozone
Cyprus staat op de rand van een faillissement. De regering van het land en de Europese Unie willen het land redden door spaarders mee te laten betalen aan de reddingsoperatie. Het gevolg: een bankrun en hevig verzet vanuit de Cypriotische regeringsoppositie. Als het land vandaag niet instemt met het reddingsplan van Brussel is de eilandstaat dinsdag failliet.
Onderdeel van het reddingsplan is dat Cypriotische spaarders moeten meebetalen. Hiertoe is besloten omdat er op Cypriotische banken veel buitenlands geld gestald is. Omdat dit buitenlandse geld voornamelijk van de Russische maffia is, kan het zonder bezwaren geslachtofferd worden. Spaarrekeningen boven de 100.000 euro moeten 12,5 procent in leveren, rekeningen met minder leveren drie procent in. De Russische president Poetin noemt het plan ‘oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk.’ Russische banken en bedrijven hebben volgens kredietbeoordelaar Moody’s een kleine vijftien miljard euro bij Cypriotische banken ondergebracht.
Tilburg University’s eigen Sylvester Eijfinger kraakt ook een kritische noot: ‘De eurogroep had veel beter de spaardeposito’s onder 100.000 euro kunnen beschermen en de bedragen daarboven eventueel een ‘haircut’ kunnen opleggen. Als binnen de eurozone een bescherming van spaardeposito’s tot 100.000 euro is afgesproken dan moet men hieraan vasthouden omdat dit de essentie van het depositogarantiestelsel is.’
In de Volkskrant stelt Moody’s verder dat het besluit ‘van Europese politici laat zien dat de bescherming van spaarders en andere schuldeisers van banken in Europa steeds minder voorstelt.’ Ook de Britse bank Barclays doet een duit in het zakje: ‘de bescherming van de schuldeisers van Europese banken is ondermijnd.’ De bank vreest dat de redding van Cyprus door spaarders een ‘onheilspellend’ beeld van de toekomst schetst.
Dit kan voor spaarders en investeerders van andere zwakke eurolanden een teken zijn om ook hun spaargeld van de bank te halen. Overigens blijkt deze angst in ieder geval in Spanje ongegrond: in een verklaring laat de Spaanse Centrale Bank weten dat er niet meer geld overgeboekt wordt naar buitenlandse banken dan normaal.
In Trouw stelt Tilburgse bankenprofessor Harald Benink dat ‘de essentie is dat er een belofte aan de kleine(re) spaarders is gebroken. Zij gaan meebetalen aan het financieren van de bankencrisis in een land en daarmee het redden van de overheidsfinanciën. Het risico dat er een tweede keer gedokt moet worden, is daarmee ook reëel. Wat nu als de spaarders in Cyprus geen vertrouwen hebben in deze reddingsmaatregelen en op grote schaal hun geld alsnog gaan overmaken naar Noord-Europese banken? Dan moet je de banken op Cyprus weer redden.’
Update: De stemming over het steunplan is uitgesteld tot morgen. De regering heeft meer tijd nodig om de maatregelen te hervormen en zo kleinere spaarders te ontzien. Dat maakte Yiannakis Omirou, voorzitter van het parlement, bekend.