UvT: Scherper profiel en trouw aan eigen identiteit

Een scherper profiel, terwijl je tegelijkertijd trouw blijft aan de eigen identiteit. Dat kan volgens het College van Bestuur prima samen gaan, zo legde collegevoorzitter Koen Becking vorige week uit tijdens de presentatie van de hoofdlijnennotitie, een eerste aanzet voor het nieuwe strategisch plan.

“Eén graad beweging is in de universitaire wereld ook al veel. We gaan voor bestaand beleid en vernieuwing waar nodig. De identiteit van deze universiteit staat voor ons als een huis. De slogan Understanding Society willen we handhaven. Er is voor ons weinig aanleiding om daar een uitgebreide discussie over te voeren. We willen het begrip wel opnieuw invullen en meer inhoud geven.”

Bij de goedbezochte presentatie discussieerden de aanwezigen (circa 125 personen) over het toekomstbeeld van het universiteitsbestuur. Het CvB zet daarbij in op zeven hoofdlijnen. De eigen identiteit trouw blijven, een scherper profiel, kiezen voor kwaliteit, een research university,  een herkenbaar onderwijsconcept, meer wisselwerking met ondernemers, organisaties en alumni en een slagvaardiger organisatie.

De notitie is opgesteld in overleg met decanen en directeuren, waarbij het CvB is begeleid door Mathieu Weggeman, hoogleraar organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven, legt Becking uit. Over de hoofdlijnennotitie volgen nog drie lunchsessies met medewerkers en personeel en bijeenkomsten via de UvT-sociëteit, waarbij de ideeën verder uitgewerkt worden. In juni moet het concept-plan klaar zijn, dat wordt dan ook besproken in de universiteitsraad, in het najaar  moet het definitieve plan er liggen, ook dat gaat naar de verschillende inspraakpartners zoals de Uraad en stichtingsbestuur.

Kiezen voor kwaliteit. Dat is de leidraad van het nieuwe strategisch plan, aldus Becking. “We waren het bij onze gesprekken heel snel eens. Je kunt de universiteit heel groot maken in studentaantallen, maar dat willen we niet. Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Groei is geen streven.”

Onderzoek
Als het om onderzoek gaat, kiest de universiteit voor verdere doorontwikkeling van de Centers of Excellence. Dat aantal moet uitgebreid worden, ook wil de universiteit meer geld binnenhalen via de tweede geldstroom via NWO en Europese fondsen (o.a. Grand Challenges). Er moet meer samenhang komen tussen onderwijs, onderzoek en valorisatie.

Door de keuze voor kwaliteit wil de universiteit voortaan een hogere positie behalen op de diverse rankings, waaronder de bekende Times Higher Education Ranking. Becking tijdens de bijeenkomst: “We willen bij die rankings aanhaken. Dan zijn we ook van het gezeur af dat we overal maar onderaan hangen, dat irriteert ons mateloos natuurlijk.”

Onderwijs
Het CvB stelt in haar toekomstbeeld voor om te streven naar een herkenbaar onderwijsconcept voor de hele universiteit. De lat komt hoger te liggen, er wordt meer van de studenten gevraagd, zowel tijdens de opleiding als bij de keuze voor een studie (instroom). Onderzoek wordt belangrijker tijdens het onderwijs, met het project rondom Research Based Learning van de Economische faculteit als voorbeeld. De UvT gaat voor de inzet van innovatieve onderwijsvormen en technieken en onderwijs, gericht op het toekomstig beroepenveld, legt het CvB uit.

Valorisatie
Met valorisatie gaat de universiteit door, wel wordt in de toekomst meer de samenwerking gezocht met regionale partijen zoals Midpoint en Brainport. Er er komt meer aandacht voor ondernemerschap. “We vinden het belangrijk dat ondernemerschap binnen onze universiteit wordt gestimuleerd. We hebben al uitstekende ervaringen met het Brabant Centre for Entrepreneurship en student start-ups, maar zijn van plan dit uit te breiden. Een ander voornemen is om de banden met businessschool TiasNimbas aan te halen, vanuit de gedachte: een leven lang leren.”

Afslanken
Om haar doelen te kunnen realiseren, zal de universiteit aan de ene kant moeten investeren en aan de andere kant moeten afslanken, zo maakte Becking bij zijn nieuwjaarstoespraak al bekend. De overheadkosten moeten omlaag, staat in het Toekomstbeeld. “Alles wat je niet per se nodig hebt voor goed onderwijs en goed onderzoek, zou in principe weg moeten kunnen doen. We moeten afslanken. Het CvB is ook maar met twee personen, terwijl dat bij andere universiteiten uit drie personen bestaat. Wij geven dus het goede voorbeeld. Ik ga met een gerust hart de discussie aan met de rest van de organisatie. Hoeveel leiding heb je nu nodig?.”

De presentatie van het CvB leidde tot enkele vragen uit het publiek. Hoe meet je bijvoorbeeld kwaliteit, wil een van de aanwezigen weten. Dat blijft een dynamisch begrip, aldus rector magnificus Philip Eijlander. Wel is er in het overleg met de decanen door decaan Klaas Sijtsma (FSW) een set van elementen gepresenteerd waarmee je kwaliteit kunt meten. Eijlander: “De Centers of Excellence moeten zich bijvoorbeeld binnen hun vakgebied met de top 3 van Europa kunnen meten, of, als er weinig instituten zijn die zich met het onderwerp bezighouden, met de top 3 van de wereld. Ten aanzien van kwaliteit van onderzoek gaat het de beoordeling van het werk door vakgenoten/Peers op dimensies als vernieuwend, relevant, grondig, verantwoord. Wat voeg je toe aan de wetenschap?”

Gaan faculteiten zoals Geesteswetenschappen verdwijnen, vraagt een ander, na eerdere uitspraken van Becking over Economie en Rechten. Becking: “Ik heb niet gezegd dat we dingen gaan opheffen. We gaan wel meer kijken naar kwaliteit. Wie kwaliteit levert, krijgt meer geld.” Eijlander: “Je kunt onmogelijk van een faculteit zeggen dat de kwaliteit in alle geledingen even goed is. Het ene departement of de ene vakgroep of opleiding is beter dan een andere. Het gaat om de combinatie van kwaliteit en profilering.”

In Univers 11 lees je meer over de hoofdlijnennotitie en het Strategisch Plan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.