Kenniseconomie

Mijn naam is Jet Bussemaker, minister van Onderwijs. Nederland moet een kenniseconomie worden, daar maak ik mij sterk voor. Daarom schaffen we de basisbeurs af. In plaats daarvan komt een sociaal leenstelsel waardoor elke student gemiddeld 14.700 euro extra kwijt is aan studiekosten. Immers, we mogen toch wel een extra eigen bijdrage van de student vragen? Ik bedoel: 14.700 euro, waar hebben we het over? Dat is een Fiat Panda met als enige accessoire een sigarettenaansteker.

Ja, laat ik het maar eens gewoon hardop zeggen: als je dát niet eens over hebt voor je studie, moet je jezelf afvragen of je überhaupt gemotiveerd bent. Dat is het mooie van het sociaal leenstelsel. Het is geen bezuiniging, maar juist een extra stimulans voor studenten. Wat ik met zoveel woorden zeg, is: investeer eens in je eigen toekomst. Hoe erg is dat? Waarom zou de samenleving alles voor jou moeten betalen, enkel en alleen omdat jij toevallig een havo- of vwo-diploma hebt gehaald? Het is als de wet van Darwin: degenen die niet echt willen, vallen af. Want waarom zou kennis vrij toegankelijk moeten zijn?

Vind je dat raar? Misschien moet je jezelf dan eens afvragen of je überhaupt wel gemotiveerd bent voor je studie. Ik leg namelijk enkel de lat wat hoger met mijn sociaal leenstelsel. Het Centraal Planbureau heeft uitgerekend dat invoering ervan zorgt voor 10.700 studenten minder op jaarbasis in het hoger onderwijs. In een reactie heb ik de Tweede Kamer laten weten dat helemaal niet erg te vinden. Zeg, wil jíj eigenlijk nog wel? Bij twijfel altijd stoppen, is mijn devies. Net als in het verkeer. Enfin, Jet Bussemaker is de naam, minister van Onderwijs. Nederland moet een kenniseconomie worden, daar maak ik mij sterk voor. Of had ik dat al gezegd?

Door Luuk Koelman, columnist voor Metro. Voor een uitgebreid interview met Luuk Koelman, lees Univers magazine.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.