TiU met de tijd mee

In het kader van het strategisch plan was er gisteren een brainstormsessie over studenten en onderwijs. Er werden allerlei onderwerpen besproken tijdens de discussies, onder andere hoe Tilburg University met haar tijd mee kan. Op Yammer deelde Huub den Ouden al eerder zijn mening over dit onderwerp. Univers sprak met Den Ouden over videocolleges.

Huub den Ouden is medewerker op het gebied van audiovisuele techniek op de universiteit. “Er zijn op dit moment 2463 videocolleges opgeslagen op Tilburg University. Dit is ongeveer 1348 uur aan materiaal, verzameld in vier jaar. Er worden daarnaast op TiU kennisclips opgenomen, waarbij onderwerpen in hapklare brokken worden aangeboden.” Den Ouden vraagt zich af of dit videomateriaal gedeeld zou kunnen worden. “Niet per se met de hele wereld, maar bijvoorbeeld binnen faculteiten of binnen de hele universiteit.” Hij merkt dat er vanuit studenten steeds meer de vraag komt naar colleges die zij thuis kunnen bekijken.

Voordat het zo ver zou kunnen zijn, vindt Den Ouden het goed om binnen de organisatie een discussie te voeren over of het wenselijk is om materiaal te delen en met wie dit dan zou moeten gebeuren. “Op de Universiteit van Amsterdam is al uitgebreid gediscussieerd over de vraag welk materiaal er gedeeld zou moeten worden en met wie.” 26 maart was er op de UvA een symposium over video en onderwijs. “Daar hebben ze zelfs 12.739 uur aan materiaal online en komen er recorders in totaal 50 collegezalen.”

Volgens Den Ouden moeten videocolleges niet in plaats van hoorcolleges komen; “een hoorcollege is een unieke ervaring”. Maar de audiovisuele medewerker ziet een aantal meerwaarden van videocolleges. Studenten kunnen thuis eerst de benodigde basiskennis tot zich nemen door het bekijken van de videocolleges. “Daarna kan er in de colleges dieper op de stof worden ingegaan en kan er meer interactie plaatsvinden, ook wel flipped classroom genoemd.”  Daarnaast geven sommige docenten colleges waarvan de basisinhoud niet veel veranderd. Het opnemen van colleges kan docenten de mogelijkheid bieden om zich te richten op bijvoorbeeld actuele thema’s rondom die inhoud. “De techniek achter de videocolleges maakt het bovendien mogelijk dat studenten zeer gericht de colleges terug kunnen kijken.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.