Rector VU stapt op
Rector magnificus Lex Bouter van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft zijn functie neergelegd. Dat liet een woordvoerder van de universiteit vrijdag weten. De rector had altijd veel oog voor onderzoek, maar minder voor onderwijs. Een proeftoets voor de NVAO-accreditatie bracht de bal aan het rollen.
Gisteren was er een conferentie op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bouter gaf tijdens de conferentie aan dat de VU behoefte heeft aan een rector met een sterker onderwijsprofiel. “Er is een ambitieuze agenda vastgesteld. De uitvoering daarvan gaat tenminste drie jaar in beslag nemen. Die taak laat ik over aan mijn opvolger. Ik blijf natuurlijk verbonden aan de wetenschap.” Zo meldt universiteitsblad Ad Valvas op haar site.
Op Nu.nl zegt Ottho Heldring, voorzitter van de ondernemingsraad, dat Bouter opstapt omdat de decanen het vertrouwen in het bestuur hebben opgezegd. Uit een onlangs verschenen rapport bleek namelijk dat de onderwijsvisie van de universiteit weinig concreet is. ”Met de onderwijskwaliteit als zodanig is niets mis, maar het beleid is niet helder genoeg en vertaalt zich niet goed naar de faculteiten. Daardoor is gerommel ontstaan.” Het college van decanen schreef eerder deze week een brandbrief naar de raad van toezicht. Daarin gaf de meerderheid aan zo niet verder te willen met het bestuur. Wat dat inhoudt voor de CvB-voorzitter is nog niet duidelijk.
Ongeveer 60 procent van de Rijksbijdrage voor de UvT gaat op aan onderzoek. Onze rector magnificus Philip Eijlander geeft ook aan dat onderzoek prioriteit heeft boven onderwijs. Onze universiteit heeft wel de NVAO -accreditatie gehaald, terwijl er verwacht werd dat de VU hiervoor zou zakken. In het rapport van de NVAO over onze universiteit wordt gesteld “dat het geformuleerde beleid met daaruit voortvloeiende maatregelen gericht is op het realiseren van een visie. Hierdoor wordt het onderwijsbeen bijgetrokken…..De commissie vindt wel dat de universiteit meer ambitie mag tonen”.
De woordvoerder van de NVAO benadrukt dat zij het onderzoek niet op VU hebben uitgevoerd. Het ging om een proeftoets voor de NVAO accreditatie, die door de VU zelf georganiseerd was: “Wij moesten nog een afspraak maken voor de datum, deze bestuurlijke crisis is vooral ontstaan door de onvrede van docenten.”