Eijlander: Experimentele BSA niet naar UvT

Na een bindend studieadvies in het eerste jaar, wil minister Bussemaker ook in het tweede of derde jaar van de bachelor studenten van hun opleiding af kunnen kegelen. De minister wil daarom een proef met een BSA in het tweede en derde jaar van de bachelor starten, die tot 2019 duurt. Het is aan de universiteiten zelf om te beslissen of (en hoe) ze deelnemen aan de proef. De universiteiten moeten voor 1 juni beslissen of ze mee doen.

De Universiteit van Tilburg kent al een BSA in het eerstejaar. Een eerstejaarsstudent moet nu 42 ECTS halen, om door te mogen studeren. In november van het vorige jaar stelde rector magnificus Eijlander de verhoging naar 48 ECTS met een jaar uit. Later werd duidelijk dat Eijander wenste dat de verhoging van de BSA in het eerste jaar ‘elk jaar opnieuw werd geëvalueerd.’

De rector sprak toen over “het wegnemen van de vrijblijvendheid van studeren en het aansturen op het studietempo. Het verhogen van de percentages van studenten die voldoen aan de BSA-normering mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs.”

Daan Schoofs van Fractie Front laat weten dat Eijlander tijdens de Algemene Studenten Vergadering van de fractie desgevraagd liet weten ‘geen voorstander te zijn van een BSA in het tweede of derde jaar.’ Volgens Schoofs zei Eijlander dat de universiteit het eerste jaar hoge eisen mag stellen aan studenten. Daarna – als het eerste jaar goed is afgerond – moet een student de ruimte hebben om zich naast de studie ontwikkelen. Dit hoeft niet het officiële standpunt van de rector te zijn. Volgens het universiteitsraadlid heeft het alle schijn dat de universiteit van Tilburg niet mee doet aan het experiment.

Rector magnificus Philip Eijlander laat aan Univers weten: “Wij zijn niet van plan om deel te nemen aan deze experimenten. Een student aan het einde van het tweede of zelfs het derde jaar wegsturen is niet wat je wil. Wij hebben een stevige BSA norm in het eerste jaar (nu nog 42 en voornemen om naar 48 te gaan) en studenten die dat halen zijn in staat om de studie verder ook goed te doorlopen. In het eerste jaar moeten ze ook ‘leren studeren’ en de slag te pakken krijgen voor de rest van de studie.”

Het universiteitsbestuur en de medezeggenschapsraad bepalen hoe het bindend studieadvies ingericht gaat worden. Zaken als hoeveelheid studiepunten, in welke jaren deze behaald moeten worden en eventuele uitzonderingen op het advies, kunnen dus op universiteitsniveau verschillen. Het experiment is alleen van toepassing op nieuwe studenten.

Lees hier meer over het experiment van Bussemaker.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.