Studietempo bachelorstudenten stijgt
Het studietempo onder bachelorstudenten neemt toe. Het aantal bachelorstudenten dat in 2012 in vier jaar het bachelor diploma behaalde, staat op 62 procent. Dat is een stijging van zeven procent ten opzichte van 2011.
De stijging wordt toegerekend aan maatregelen van de overheid en universiteiten. De dreiging van de langstudeerboete kan daar een van zijn. Universiteiten hebben ook veranderingen aangebracht, die volgens de VSNU (Vereniging van Nederlandse Universiteiten) voor dit stijgingspercentage hebben gezorgd.
Vakken aanbieden in blokken zorgt volgens de VSNU voor geconcentreerde studenten en een regelmatige studiebelasting. Het bindend studieadvies werpt volgens de vereniging ook haar vruchten af. Daarnaast wordt uitstelgedrag bij studenten voorkomen, door herkansingen te verminderen en het aantal tussentoetsen te verhogen. Als laatste reden voert de VSNU aan dat de harde knip een positieve invloed heeft op het studietempo van bachelorstudenten.
Naast maatregelen tijdens het studietraject, heeft het wervingsbeleid van universiteiten ook invloed op het studietempo: “voorlichtingsactiviteiten zijn bij veel universiteiten uitgebreid met meeloopdagen, proefstuderen en studiekeuzeworkshops, zodat aankomend studenten een beter beeld krijgen van de sfeer van de opleiding en de eisen die er worden gesteld. De komende jaren worden deze activiteiten uitgebreid.”
Alle gegevens van het onderzoek zijn op de website van het CBS te vinden.