Onderzoek naar afscheidingsrecht volkeren
Op grond van het hedendaagse internationale recht kunnen volkeren nog geen recht op eenzijdige afscheiding van een staat claimen als hun ernstig onrecht wordt aangedaan. Dat concludeert Simone van den Driest in een proefschrift waarop ze gisteren promoveerde.
Wereldwijd strijden tientallen volkeren voor onafhankelijkheid van hun staat. De roep van de Kosovo-Albanese bevolking om onafhankelijkheid van Servië is daarvan een bekend voorbeeld.
Vaak wordt gesteld dat volkeren onder zulke uitzonderlijke omstandigheden een recht op eenzijdige afscheiding kunnen claimen, voortvloeiend uit het zelfbeschikkingsrecht. Maar hoewel een dergelijk recht moreel wenselijk kan zijn en ook zou passen binnen de humanisering van de internationale rechtsorde, is het de vraag in hoeverre dit daadwerkelijk tot stand is gekomen onder internationaal (gewoonte)recht.
Hoewel enige steun voor het bestaan van een internationaal recht op eenzijdige afscheiding bestaat, zijn de theoretische grondslagen hiervan zwak, aldus Simone van den Driest op grond van haar onderzoek. De voornaamste tekortkoming bestaat uit het gebrek aan erkenning van een recht op ‘remedial secession’ door staten zelf. Het zelfbeschikkingsrecht van volkeren dient dan ook binnen de grenzen van de staat vorm te krijgen.