Opinie: Medezeggenschap is als plassen in donkere broek
Daar sta je dan, met je groene of blauwe trui. Met een laptop in je hand spreek je de zoveelste student aan. “Oja, universiteitsraadverkiezingen.. Een jaar lang zijn jullie onzichtbaar, maar tijdens de verkiezingsweek zorgen jullie opeens voor een massale groepsstalking. Ga eerst eens iets doen aan dat tekort aan computerwerkplekken en kom daarna maar terug.”
Vandaag beginnen de universiteitsraadverkiezingen. 18 kandidaten van twee fracties, SAM en Front, vechten om 9 plekken in het ‘parlement van Tilburg University’. Het wekt bij veel studenten irritatie op, zeker als geen kleine wandeling van de bibliotheek naar de mensa meer vrij is van de vraag “of je al gestemd hebt”. Denken die fracties nu echt dat een stem te koop is voor een flesje water of een Playboy?
Zelf had ik ooit ook de ambitie om de universiteitsraad in te gaan en stelde me kandidaat voor een van de fracties. Tijdens de verkiezingsweek kreeg ik vaak eenzelfde verwijt om mijn oren: onzichtbaarheid.
Medezeggenschap is soms net als plassen in een donkere broek: je krijgt het er zelf warm van, maar geen mens die het ziet. Elk jaar zetten de twee fracties zich dagelijks in om de stem van de student te vertegenwoordigen. En anders dan sommigen denken: met veel succes. Vorig jaar wilde het universiteitsbestuur als bezuiniging het aantal computerwerkplekken halveren; een belachelijk plan als je alleen al kijkt naar de overvolle bibliotheek of het Montesquieu -gebouw. Dankzij een volhardende inzet van Front en SAM werd het plan weggestemd. Sterker: vorige week werd bekend dat, dankzij een initiatiefvoorstel vanuit de fracties, de bibliotheek waarschijnlijk ruimere openingstijden krijgt en dat je binnenkort ook tot middernacht kunt Facebooken in het ‘kenniscentrum’ van onze universiteit!
Het zijn twee grepen uit de lange lijst van wat Front en SAM voor de student hebben betekend. Zichtbaarheid is een betrekkelijk begrip als je naar de websites van beide fracties gaat. Hier is alle informatie te vinden die je kan overhalen om deze week je stem uit te brengen. Op de tweede verdieping van het Esplanadegebouw zijn de kamers van beide fracties altijd open. Uit eigen ervaring weet ik dat de koffie die er geserveerd wordt, best goed is, en dat de fractieleden altijd bereid zijn om je tips mee te nemen of je problemen op te lossen.
Laat je deze week dus eens tegenhouden door een van die helden in een blauwe of groene trui. Ze zijn bereid om studievertraging op te lopen om jou een jaar lang te kunnen vertegenwoordigen. Haast hebben omdat je een college moet halen is geen excuus: er is namelijk geen aanwezigheidsplicht meer. Dankzij de inzet van Front en SAM natuurlijk.
Arnoud van Hulst is student Theologie en twee keer kandidaat geweest tijdens twee universiteitsraadverkiezingen