Keuzegids Masters 2013: flinke prijsverschillen uni’s
De prijsverschillen tussen verschillende tweede masterstudies zijn enorm. Zo vraagt Tilburg zesduizend euro aan studenten geesteswetenschappen die een tweede master willen doen. In Leiden en Utrecht is dat tarief meer dan veertienduizend euro. De duurste studies kosten komend collegejaar meer dan 32.000 euro, het standaardcollegegeld is 1835 euro.
Dat blijkt uit de Keuzegids Masters 2013, een gids die alle masteropleidingen in Nederland kritisch beoordeelt. De instellingen mogen voor deze groep studenten voortaan zelf het tarief bepalen. Tilburg hield het tarief het afgelopen jaar relatief laag. Tijdens een Universiteitsraad in februari werd wel afgesproken dat het instellingstarief de komende jaren geleidelijk wordt opgehoogd.
De onderzoekers vergeleken ook de kwaliteit van de verschillende masteropleidingen. Ze baseerden zich op de meningen van experts (ontleend aan accreditatiebesluiten NVAO) en studenten. Bij de meeste masters scoort Tilburg goed. Zo geven studenten Econometrie de universiteit ruime voldoendes voor toetsing en contact met de docenten. Ook studenten Theologie en Religiewetenschappen geven een goed cijfer. Studenten Psychologie, Algemene Economie en Sociologie zijn iets minder tevreden over hun studie, maar ook hier eindigt Tilburg nog in de middenmoot.
Rechten
Studenten van de master International Business Law zijn over bijna alle onderdelen tevreden. Het gaat onder meer om de kwaliteit van hun opleiding, zowel over hun docenten als over het programma, studielast, vaardigheden en voorbereiding op loopbaan. Studenten International and European Public Law zijn kritischer, ze beoordelen de toetsing, vaardigheden, voorbereiding op hun loopbaan en wetenschappelijke vorming als onvoldoende.
Ook studenten Rechtsgeleerdheid zijn kritisch. Op de onderdelen wetenschappelijke vorming en voorbereiding scoort Tilburg onvoldoende, op de andere onderdelen haalt de UvT een gemiddelde score. Doordat de meeste andere universiteiten op onderdelen hoger scoren, eindigt Tilburg hier op de zevende plek, wel boven Utrecht en Amsterdam.
De studie Ondernemingsrecht scoort wel weer goed. Studenten zijn tevreden over toetsing en informatie en de experts zijn zelfs buitengewoon tevreden over het niveau van het personeel.
De onderzoekers vergeleken ook de Research Masters. De Tilburgse Research Master Grondslagen en Methoden van de Rechtswetenschap is een aanrader voor studenten die verder willen met onderzoek, aldus de Keuzegids. De docentkwaliteit is top, net als de aandacht voor academische vorming en vaardigheden. Utrecht doet het ook prima op deze onderdelen. Groningen blijft achter; studenten zouden meer samenhang in het programma en duidelijkere toetscriteria willen zien.
Oneens
Experts en studenten zijn het echter niet altijd met elkaar eens. Zo vinden de experts dat de studie CIW (Communicatie – en Informatiewetenschappen) een complimentje waard is. Maar wat de Brabantse studenten betreft moet er dan eerst meer aandacht komen voor vaardigheden en loopbaanvoorbereiding.
Topper onder de bestuurskundemasters is al jaren de opleiding van de Universiteit Utrecht, al is de totaalscore wel gedaald. Alternatieven zijn Nijmegen, Enschede en Rotterdam. De programma’s aan de UvT, VU en Universiteit Leiden krijgen (veel) minder positieve scores van de studenten, maar de experts menen dat de programma’s in Amsterdam en Leiden wel van hoog niveau zijn. In Tilburg is de personeelskwaliteit een plusje waard.