Recensie: social media in het hoger onderwijs

Nagenoeg alle studenten zijn tegenwoordig actief op social media. Boeken en kladblokken hebben in de collegezaal vaak plaats gemaakt voor tablets en laptops. Toch wordt social media nog maar weinig effectief ingezet in het hoger onderwijs. Docenten weten vaak niet wat de mogelijkheden zijn. Daarom schreven Anne ter Ham en Caroline Essink-Matzinger het boekje ‘Social Media in het hoger onderwijs – Samen slim’. Hoewel de auteurs zich specifiek richten op hbo-docenten, is het boekje ook zeer bruikbaar voor wo-docenten en hoogleraren.

De inhoudsopgave doet het ergste vrezen. Wat zijn social media?, zo luidt de titel van het eerste hoofdstuk. Toch niet weer zo’n boekje waarin wordt uitgelegd wat Twitter, Hyves en Facebook zijn! Gelukkig gaan de auteurs een reuzenstap verder. Twitter wordt wel genoemd, maar ook filesharingmogelijkheden, social bookmarkingsites, wiki’s, location based social media, social news, weblogs, virtuele werelden en C-to-C-marktplaatsen komen aan bod. Nog interessanter zijn de best practices met een aantal succesvoorbeelden. Docenten vertellen gedetailleerd hoe ze in hun collegezaal met social media omgaan en wat daarbij do’s en don’ts zijn.

In een volgend hoofdstuk is er veel aandacht voor theorie, met onder meer een uitleg van de leerlijnen van De Bie, leerstijlen van Kolb en taxonomie van Bloom. Weten docenten na het lezen van de eerste twee hoofdstukken nu hoe ze social media goed in kunnen zetten in de les? Nee, nog niet, maar in het derde hoofdstuk presenteren de auteurs een gedetailleerd stappenplan (12 stappen) voor de lesvoorbereiding. Om enkele stappen te noemen: wat wilt u de student laten doen, welk medium zet u in, welk niveau leerdoel streeft u na, wat moet de student al kunnen, welke variaties van deze les zijn mogelijk en zijn er risico’s verbonden aan deze les of opdracht. Daarna volgen twintig uitgewerkte voorbeelden waarin iedere keer de 12 stappen worden doorlopen. Wat zijn bijvoorbeeld de risico’s bij een blog over MVO en hoe beoordeel je de fotoreportage van je studenten (Flickr).

Door de opsommingen van punten en door de behandelde theorie leest het boekje niet altijd even fijn weg, maar voor bruikbaarheid scoren de auteurs een tien. Snel lezen dat boekje, verplichte literatuur voor iedere docent.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.