Nieuwe criteria decentrale selectie
Studenten die in Tilburg een studie Rechtsgeleerdheid, Fiscaal recht of Ondernemingsrecht willen volgen, zullen voortaan vooraf worden getest op taalvaardigheid en academische potentie. De rechtenfaculteit hanteert deze nieuwe selectiecriteria vanaf 2013/2014 bij de decentrale selectie.
De beste studenten krijgen bij de decentrale selectie het eerste toegang tot de opleiding. Studenten worden niet langer getoetst op ‘juridische belangstelling’ en ‘actieve studiehouding’ omdat de gekozen selectietest studenten hier niet op kan afrekenen. Voor de studie Global Law gelden daarnaast nog twee andere criteria. Het gaat om ‘motivatie, interesse en ambitie’ en ‘internationale oriëntatie’.
Economie
Ook de Economische faculteit maakte nieuwe criteria bekend voor de opleidingen (International Business Administration en Economics) met een numerus fixus. Er wordt voortaan ook gekeken naar de ‘prestaties vooropleiding’ van de aankomende studenten.
Ook TSB verandert de eisen rondom de numerus fixus. Een divers leerklimaat is niet langer belangrijk als het om decentrale selectie gaat. TSB wil voortaan bij Psychologie selecteren op volgorde van aanmelding en motivatie voor de opleiding.
De nieuwe criteria staan genoemd in een advies van de afdeling Corporate Staff aan de Universiteitsraad. Het voorstel wordt eind mei besproken in de Universiteitsraad.
Update: Bij de commissie Dagelijks Bestuur van de Universiteitsraad werd gesproken over het probleem van de numerus fixus, waarbij het aantal aanmeldingen lager ligt dan het aantal plaatsen. Is zo’n selectie dan geen onzin? En waar selecteer je überhaupt op bij prestaties vooropleiding? Rector Magnificus Philip Eijlander: “Je zult de vakken met de meest voorspellende waarde moeten uitkiezen. Bij Rechten gaat het dan bijvoorbeeld om taal, bij Economie om wiskunde. Belangrijk is ook dat we vooraf een heel goed beeld van de opleiding geven en van wat we van de student vragen, zodat de student zichzelf ook selecteert.”
Over het feit dan het aantal aanmeldingen lager is dan het aantal plaatsen: “Het is een ingewikkeld krachtenveld. In het verleden hadden we bijvoorbeeld bij psychologie geen numerus fixus. Je loopt dan het risico dat bepaalde studenten zich bij je inschrijven, die bij andere universiteiten niet door de selectie zouden komen. Andersom wil je door een fixus ook geen goede studenten afschrikken.’
De kosten van de decentrale selectie zijn relatief hoog. Er moeten selectie-instrumenten ontwikkeld worden, selecteurs zijn een dag bezig, de resultaten moeten teruggekoppeld worden. Eijlander: “We weten nog niet exact hoe we gaan selecteren, we zijn nu met een zoektocht bezig naar de beste middelen. Over een paar jaar zullen we het evalueren, welke methode werkt het beste?
Verschillende fracties vroegen zich af of selectie op volgorde van aanmelding zoals Psychologie wil zinvol is als je de beste studenten wil. Eijlander: “Je merkt vaak dat de studenten die zich laat inschrijven twijfelen. Studenten die zich snel aanmelden zijn vaak gemotiveerd. Er moet wel een hardheidsclausule komen, met ruimte voor uitzonderingen. Bijvoorbeeld als iemand zich laat opgeeft door ziekte.”