Afscheidsrede De Roos: Kritiek op symboolwetgeving kabinet
Het maatschappelijke klimaat om strenger te straffen leidt tot onzorgvuldige wetgeving, stelt hoogleraar Strafrecht en Strafprocesrecht Theo de Roos in zijn afscheidscollege aan de UvT.
Een voorbeeld van verharding van het maatschappelijke klimaat is het wetsvoorstel van het kabinet Rutte om meerderjarige vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven, te straffen met een geldboete. De regering claimt dat de afschrikwekkende werking van deze wet meerwaarde heeft, maar gevolgen van de wet zijn dat mensen die niet uitgezet kunnen worden de toegang op onderwijs voor hun kinderen, rechtsbijstand en bescherming tegen mensenhandel en andere misdrijven wordt ontzegd. “Het lijkt erop dat wij hier van doen hebben met symboolwetgeving in de slechtste zin van het woord”, aldus De Roos. “Het kabinet neemt op de koop toe dat de wet in de handhavingspraktijk grote problemen kan opleveren en geen of slechts een marginale afschrikwekkende werking heeft.”
De Roos zal in zijn afscheidscollege laten zien dat het klimaat om strenger te straffen leidt tot onzorgvuldige wetgeving die principes als gerechtigheid, rechtszekerheid en doelmatigheid compromitteren. De Roos: ”De noodzaak om alert en (pro)-actief wetgeving en beleid zeer kritisch te blijven volgen is groter dan ooit.”
De afscheidsrede staat gepland voor a.s vrijdag om 16.15 uur in de aula van Tilburg University.