Bob van den Brand over nut videocolleges

Het begin van de film werkt op de lachspieren. Een volwassen man zit in een roze trui achter een grote box met lego-logo. Zijn hoofd komt er net bovenuit. Op tafel liggen ook enkele kleine kartonnen legodoosjes en wat losse gekleurde legoblokjes. Vrolijk spreekt hij zijn publiek toe. Het zou een scene uit Jiskefet kunnen zijn, maar we kijken niet naar Kees Prins of Michiel Romeyn, maar naar Bob van den Brand, universitair hoofddocent Accountancy aan de Universiteit van Tilburg en TIAS Nimbas.

“Met dit filmpje wil ik studenten uitleggen hoe een productieproces eruit ziet. De legoblokjes zijn de grondstoffen. Die gaan in de machine (de gele doos) en daar komt dan een eindproduct uit, de verpakte lego.”

Het lijkt wat kinderachtig om universitaire studenten met lego economische principes uit te leggen, maar de videocolleges van Van den Brand zijn een groot succes. Met zijn weblectures, de zogenoemde i-STAR-methode, won hij al heel wat prijzen. De methode bestaat uit vijf onderdelen. Interactive web lectures: korte stukjes hoorcollege met sheets, Snippet practice: korte web tutorials met opgaven en cases, Try & test: opdrachten om de kennis te testen met feedback in de vorm van een korte web lecture, Ask questions: een live spreekuur met chat-functie  en Results: Live streamings van tentamenuitslagen.

Van den Brand toont een ander filmpje, waarin hij in een blauw Feyenoord-shirt zit. Tevens in beeld het jaarverslag van de Rotterdamse topclub. “Voetbal is iets wat veel studenten aanspreekt. Door met zo’n shirt te gaan zitten, trek ik de aandacht, maar we bespreken serieuze zaken.” In het korte filmpje leert Van den Brand de studenten op een speelse manier hoe een boekhouding eruit ziet en praat hij over bedrijfsomzetten. Studenten kunnen door de video scrollen door op bepaalde woorden in de sheets te klikken.

Van den Brand tovert wat statistieken tevoorschijn over zijn filmpjes. Hij begon in 2009 met het videoproject. Momenteel zijn er 120 filmpjes beschikbaar, die 10.700 uur werden bekeken. Wijzend op een grafiek: “Kort voor de tentamens is er vaak een piek. En ’s middags kijken er veel studenten, maar er zijn ook mensen die om vier uur ’s nachts kijken.”

Een kwartiertje Van den Brand als afleiding na het stappen? Het zou kunnen. “Misschien kijken ze inderdaad na het stappen. Studenten zien het kijken van de webcolleges niet als huiswerk. Dat was ook mijn doel. Ik ben ermee begonnen omdat studenten het vak vaak niet interessant vonden en het als verplichting zagen. Ik wilde ze actief krijgen. Overigens moeten de studenten nog steeds een boek van 1100 pagina’s lezen en er zijn hoorcolleges op de UvT. Dat vervangt dit niet, dit is aanvullend. Ik zie videocolleges als het leren voor huidige generaties.”

Het aantal studenten dat voor Accounting geslaagd is, steeg van 57 procent naar 83 procent. Ook steeg de tevredenheid over het vak en halen de studenten betere cijfers. “Dat zijn bijkomende effecten die ik nooit verwacht had, maar die wel enorm mooi zijn. Er kiezen ook meer studenten voor het vak Accounting, deels door de filmpjes. Maar waar ik het meest trots op ben? Dat andere docenten zoals Martin van Tuijl, Peter de Goeij, en Bas van Groezen nu ook met de videocolleges zijn gestart. In het begin deden veel docenten er lacherig over. Ze vroegen zich af of het wel wetenschappelijk was. Maar nu gaan er steeds meer collega’s overstag. Je stelt je als docent wel kwetsbaar op door zo’n filmpje te maken, maar dat vind ik niet erg. Je wordt er alleen maar beter van als je feedback krijgt. Het grote probleem bij onderwijs in Nederland is dat we niet kritisch met elkaar meekijken.”

In Univers Magazine van 16 mei vind je een langer artikel over Blended Learning, ICT en onderwijsvernieuwing.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.