‘Huisbazen Groningen negeren systematisch de wet’

‘Huisbazen in Groningen negeren systematisch de wet’, dat zegt student internationaal en Europees recht Rasmus Geertsema van de Rijksuniversiteit Groningen. De Groningse student startte een online petitie om de problematiek met kamerverhuur aan te kaarten bij wethouders in Groningen. De petitie is vooral gericht op buitenlandse studenten. Zij worstelen volgens Geertsema met de taalbarrière en weten vaak niet goed wat hun rechten zijn. Op het moment van schrijven is de petitie door 328 mensen ondertekend.

Volgens de UKrant (het universiteitblad van de RUG) wil Geertsema met de petitie de slechte leefomstandigheden van studenten in Groningen aan de kaak stellen. Geerstema laat aan de UKrant weten ervaringsdeskundige te zijn: “Ik had een kamer zonder raam dat open kon, hoewel er een keuken in de kamer zat. Ventileren is verplicht bij de wet, maar ik moest ervoor strijden bij mijn huisbaas. Hij kwam zelfs midden in de nacht op mijn deur slaan en heeft me bedreigd over te telefoon.”

Met de petitie wil Geerstema vooral buitenlandse studenten helpen. Zij weten vaak niet wat hun rechten zijn en moeten daarnaast een taalbarrière overbruggen. “De studentenhuizen markt is oververhit – er is veel meer vraag dan aanbod. Op deze manier kunnen huisbazen systematisch de wet negeren. Vooral internationale studenten weten weinig over hun rechten en worden slachtoffer van uitbuiting, bedreigingen of onrechtmatige uitzetting”, aldus de petitie.

Uit cijfers van een marktonderzoek van Kamernet.nl blijkt dat in 2011-2012 de kamerprijzen in Groningen met 11.2 procent stegen: 40 euro. In Groningen betaal je gemiddeld 400 euro per maand voor een kamer. De kamers in Groningen zijn 15 euro goedkoper dan het landelijk gemiddelde. Het aanbod van kamers in Groningen steeg flink: in de periode 2011-2012 nam het aantal kamers met 34 procent toe tot 15.382 kamers.

Ter vergelijking: in Tilburg steeg de kamerprijs in dezelfde periode met 2.6 procent. Ook de huurprijs van een kamer in Tilburg ligt ruim 100 euro lager dan het landelijk gemiddelde. Het aanbod van kamers steeg van 2011 op 2012 met 27.1 procent.

Vorige week werd bekend dat de gemeente Tilburg kamerverhuur aan banden wil leggen. In Tilburg waren vorig jaar 10.013 kamers beschikbaar. Met een ontwerpbesluit moet concentratie van verhuurpanden voorkomen worden. Het besluit wordt op 27 mei voorgelegd aan de comissie Vestigingsklimaat. Univers schreef hier vandaag eerder over.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.