Weinig technostress bij jongeren
Whatsappen, facebook en twitter: voor stress zorgt het niet. Tenminste, niet bij driekwart van de 529 jongeren die door het uitzendbureau StudentenWerk zijn ondervraagd. Uit het onderzoek bleek dat de meeste respondenten tussen de 17 en 30 jaar geen last hebben van technostress.
‘Elk negatief effect op de attitude, gedachten, gedrag of lichamelijke fysiologie dat direct of indirect veroorzaakt wordt door technologie’, is de wetenschappelijke definitie voor technostress. Vaak uit het zich door nervositeit bij onbereikbaarheid, of je ergeren aan de non-stop informatiestroom. Jongeren hebben hier dus een goede modus voor gevonden.
Een kwart van de jongeren geeft aan het een prettig idee te vinden altijd bereikbaar te zijn en maar 16 procent wordt er onrustig van als ze niet bereikbaar zijn. Hiertegenover staat dat de helft van de ondervraagden aangeeft regelmatig bewust offline te gaan. Hierin zitten wel verschillen tussen mannen en vrouwen: 6 op de 10 mannen wil altijd online zijn, tegenover 4 op de 10 vrouwen. Ook zetten vrouwen iets vaker hun telefoon uit dan mannen voor de rust (53 procent tegenover 47 procent). Dan is er ook nog een heel kleine groep die rigoureuze maatregelen neemt tegen stress, 7 procent van de jongeren maakt geen gebruik van een smartphone of social media.