Groot verschil in beloning student-bestuurders

Er is een groot verschil in de beloning die student-raadsleden bij de verschillende universiteiten krijgen. De vergoeding loopt uiteen van 160 euro per maand tot 625 euro per maand. De verschillen tussen HBO en universiteiten zijn nog groter, zo blijkt uit onderzoek van de LSVb.

De studentenvakbond benaderde vijftien universiteiten, waarvan er twaalf reageerden waaronder de UvT. Er werden tevens elf HBO-instellingen benaderd, acht daarvan gaven antwoord op de vragen over de beloning.

Het aantal uren (in maanden bestuursbeurs) dat een raadslid krijgt,  ligt op hogescholen veel lager dan op universiteiten. Acht uur is het minimum aantal uren bij universiteiten, terwijl dit bij hogescholen het hoogste aantal uren is.

Bij de UvT vertegenwoordigen de fracties SAM en Front de studenten in de Universiteitsraad. Volgens Rosanne Broekhuizen, voorzitter van Front, krijgen alle students-raadsleden zes bestuursmaanden per jaar. “In de praktijk zijn we wel een jaar fulltime bezig, maar dat komt omdat we naast de medezeggenschap ook nog andere taken hebben. Bijvoorbeeld de verkiezingen, en de organisatie van de Algemene Studenten Vergadering. De zes maanden beurs zijn voldoende als compensatie voor onze tijd voor pure medezeggeschapstaken. Bijvoorbeeld het bezoeken van vergaderingen en het lezen van stukken.”

De Tweede Kamer praat vandaag met minister Bussemaker over medezeggenschap in het hoger onderwijs. D66 en SP vinden dat de raadsleden instemmingsrecht zouden moeten krijgen op de hoofdlijnen van de begroting. Nu hebben de raadsleden alleen adviesrecht.

De LSVb voerde het onderzoek uit in samenwerking met het Landelijk Overleg Fracties (LOF) en het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.