Minder geld voor onderwijssubsidies
Tweehonderd miljoen euro, dat is het bedrag dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gaat herverdelen. Het bedrag komt uit de subsidiepost en gaat gebruikt worden voor herinvesteringen in het onderwijs. Onder andere de LSVB (Landelijke Studenten Vakbond), ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) en KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) moeten vanaf 2014 geld inleveren.
Het geld wordt gehaald bij subsidies die niet bijdragen aan het primaire onderwijsproces, is te lezen in de brief van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker. Daarnaast moeten ook activiteiten die geen prioriteit (meer) hebben terug in de kosten. In 2014 wordt 100 miljoen euro minder uitgekeerd, in 2015 zal dat 200 miljoen zijn. Dat is de helft van al het geld dat aan subsidies voor onderwijs en onderzoek wordt uitgegeven. Bussemaker en Dekker schrijven ook dat instituten met vergelijkbare taken beter moeten gaan samenwerken.
De LSVB noemt het heel onverstandig. “Wij werken efficiënter dan het ministerie. Met onze vrijwilligers doen wij hun taken. Ten eerste hebben wij de Studentenlijn, die kunnen studenten bellen voor juridisch advies. Ten tweede geven wij trainingen voor de medezeggenschapsraden, daardoor kan een College van Bestuur beter gecontroleerd worden en wordt het onderwijs beter. Ten derde hebben wij een signaalfunctie, door de vele contacten bij universiteiten en hogescholen door het hele land weten wij dingen vaak eerder dan het ministerie zelf”, laat Kai Heijnema, voorzitter LSVB, weten. Hoe zij gaan bezuinigen weten ze nog niet. “We zijn bang dat we prioriteiten moeten gaan stellen in deze drie taken.”
Ook bij het ISO maken ze zich zorgen. Thijs van Reekum: “Wat kunnen we straks nog wel? Wij geven voorlichting aan studenten, wij houden ons bezig met de aansluiting met de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben we ook een budget voor het rechtsbureau, daarmee geven we trainingen aan plaatselijke bureau’s.”
Beide organisaties maken zich ook zorgen om de andere bezuinigingen. “Studenten worden hierdoor geraakt. Er verdwijnen instituten, waardoor er minder onderzoek kan worden gedaan in Nederland. Ook op internationalisering wordt bezuinigd, het is straks lastiger in het buitenland te studeren”, zegt van Reekum. De bezuinigingen op digitalisering noemt hij “een grote stap terug”.
Het KNAW verwijst naar hun reactie op de website, zij gaan zich de komende weken “buigen over de bezuinigingsopdracht”. Pas na de volgende bestuursvergadering kunnen ze hier meer over zeggen.