Promotieonderzoek naar kosten gezondheid
Een goede gezondheid van ouderen leidt niet tot lagere zorguitgaven. Veroudering van de bevolking kan zorgen voor uitgestelde zorgkosten of zorgkosten die het hele leven gelijk blijven. Dit concludeert UvT-promovendus Bram Wouterse in zijn proefschrift.
Gezonde ouderen leven acht jaar tot tien jaar langer dan ouderen met een slecht gezondheid. Deze vergrijzing van de Nederlandse bevolking zou op ten duur leiden tot een verkrapte arbeidsmarkt en een toename van de zorguitgaven. Toch heeft iemand van 65 jaar in goede gezondheid over de rest van zijn leven ongeveer dezelfde zorguitgaven als een 65-jarige met een slechte gezondheid. Alleen op een later moment in het leven. De ouderen die chronisch ziek zijn hebben vaak geen last van toenemende kostenuitgaven. Dit geldt wel voor ouderen met een beperkte gezondheid.
Een goede fysieke gesteldheid is wel een verreiste, maar geen garantie voor arbeidsparticipatie. Gezondheid speelt ook geen rol in het krijgen van werk bij ouderen zonder baan. Ouderen met een slechte gezondheid stoppen wel eerder met werken dan de fitte, oudere werknemers.
Het proefschrift van Bram Wouterse heet: “Economic consequences of healthy aging.” Wouterse promoveert vrijdag 7 juni om 14.00 uur in de aula van de universiteit.