Tweede Kamer wil aparte CAO onderwijsbestuurders

Er komt mogelijk een aparte CAO voor onderwijsbestuurders. De regering gaat deze mogelijkheid onderzoeken. De Tweede Kamer nam gisteren een motie aan van D66-kamerlid Paul van Meenen waarin hij vroeg om zo’n onderzoek.

Het is het Kamerlid een doorn in het oog dat onderwijsbestuurders vaak meer verdienen dan volgens de wet normering topinkomens is toegestaan. Volgens deze norm mag een bestuurder in de (semi)publieke sector niet meer verdienen dan 130 procent van het ministerssalaris. Deze grens is de zogenoemde WNT-norm: 228.599 euro. Onderwijsbestuurders die voor invoering van die norm zijn aangesteld hoeven nu echter nog geen salaris in te leveren. Pas na vier jaar gaat het salaris in drie jaar stapsgewijs omlaag.

Van Meenen: “Bij de beloning en salariëring van bestuurders in het onderwijs is in het verleden onwenselijk gedrag is vertoond. Op dit moment ontbreken de instrumenten om dit gedrag tegen te gaan. De salariëring is momenteel niet transparant.” Daar moet een einde aan komen met een aparte CAO voor bestuurders in het MBO en hoger onderwijs.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) publiceert ieder jaar een overzicht van de best betaalde bestuurders. Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van de Universiteit van Wageningen stond in 2011 met een salaris van 346.495 euro aan de top.

De UvT-bestuurders zitten onder de WNT-norm, maar wel boven de oude Wopt-norm (193.000 euro) die tot 2013 gold. Daarom zijn de inkomens openbaar. Rector magnificus Philip Eijlander zat in 2012 op 205.836 euro, aldus de jaarrekening. Voormalig collegevoorzitter Hein van Oorschot zat op 141.605 euro, maar was slechts acht maanden in dienst. Van de nieuwe collegevoorzitter Koen Becking is nog geen data openbaar, omdat hij pas in oktober 2013 gestart is.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.