Aanpak no shows blijft uit

Studenten hoeven zich voorlopig nog niet uit te schrijven voor hertentamens wanneer zij dit tentamen niet  willen maken. Een voorstel hiervoor is voorlopig van de baan.

Soms komt tachtig procent van het aantal ingeschreven studenten niet opdagen bij een hertentamen.  Vorig jaar mei werd in de universiteitsraad een voorstel gedaan om dit probleem aan te pakken, maar het voorstel bevatte een rekenfout en werd teruggetrokken. Inmiddels is gebleken dat de aanpak van deze zogenaamde no shows in de huidige systematiek te duur is. Het stuk over de no shows lijkt daarmee zelf niet meer te verschijnen. De aanpak van no shows blijft daarmee voorlopig uit.

Het kost geld wanneer studenten zich aanmelden voor tentamens die zij vervolgens niet maken. De tentamens worden namelijk wel geproduceerd en de zaalcapaciteit en de surveillanten worden gereserveerd. In totaal zijn er jaarlijkse meer dan 600.000 Euro variabele kosten als het gaat om tentamens.

Vorig jaar besloot de universiteit dat ze ging bezuinigen. Een werkgroep onder leiding van rector magnificus Philip Eijlander kreeg de opdracht om een plan uit te werken waarmee 10 procent op onderwijsondersteuning kon worden bezuinigd. De werkgroep was van mening dat er efficiencywinst te behalen was, wanneer  studenten zich tijdig konden afmelden voor tentamen. Dit kon onder andere met behulp van een nieuw roostersysteem (Exam Scheduler).

Op dit moment is het jaarrooster zo ingedeeld dat studenten niet op tijd weten of zij een tentamen hebben gehaald. Zij kunnen zich daarom niet op tijd uitschrijven voor het hertentamen. Volgens Liesbeth Leijssen, directeur van Student Services, is het in de huidige situatie te duur om deze problematiek aan te pakken.  Hoe duur precies is lastig te berekenen. Een uniform jaarrooster zou volgens Leijssen een uitkomst zijn. Er wordt dan gewerkt met blokken van acht weken en er wordt genoeg tijd gecreëerd tussen een tentamen en een herkansing voor de student om zich af te kunnen melden.

De vraag of dit jaarrooster er komt, maakt onderdeel uit van de discussie over of er één onderwijsconcept moet komen op  de gehele universiteit. Deze discussie wordt behandeld bij  de vorming van het Strategisch Plan.

Ook de implementatie van het roostersysteem Exam Scheduler loopt niet voorspoedig. Dit systeem moet communiceren met het informatiesysteem My Sis. Er zijn echter allerlei problemen met My Sis en dus werkt dit vertragend.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.