Universiteiten en hogescholen kunnen weinig met scriptiehulp

Universiteiten en hogescholen kunnen weinig met scriptiehulp

Universiteiten en hogescholen hebben weten niet hoe ze om moeten gaan met studenten die betalen voor scriptiehulp. Dit blijkt uit een peiling van de Volkskrant.

Duizenden studenten zoeken jaarlijks hulp bij hun scriptie. Van de ondervraagde onderwijsinstellingen zegt alleen Hogeschool Windesheim de hulp ongewenst te vinden. Andere scholen hebben geen regels omtrent de hulp. Zo laat de Erasmus Universiteit wel weten dat “de intellectuele prestatie niet bij een ghostwriter mag liggen”, maar zegt de Rijksuniversiteit Groningen dat “de grens tussen wat wel en wat niet mag, moeilijk te bepalen is”.

Eerder stond er al een groot artikel in het Univers magazine over dit onderwerp. Daarin was te lezen dat er ook binnen de UvT geen overeenstemming is over het onderwerp. De examencommissie van Tilburg Law School heeft bijvoorbeeld geen fundamentele bezwaren tegen ondersteuning van studenten bij het schrijven van hun scriptie zolang de juridische inhoud van de student komt. “De ondersteuning bij taal, de opbouw en de toon van de scriptie is toegestaan. De verantwoordelijkheid voor de inhoud ligt wel geheel bij de student”, zegt Hanneke Schlejen van de Examencommissie TLS.

De voorzitter van de Examencommissie Tilburg School of Humanities, Frans van Peperstraten, kijkt anders tegen hulp aan. Het maakt hem niet uit of hulp betaald is of wordt gegeven door een broer of vriendin of iemand die zoiets vaker doet. “Het criterium is  of de scriptie door de student zelf en op basis van eigen begrip en kunde geschreven is. Zodra er signalen zijn dat dit niet of niet geheel het geval is, wordt het een casus voor mogelijke fraude. En fraude heeft tot gevolg dat een oordeel over kennis, inzicht en vaardigheden van de student in kwestie onmogelijk wordt gemaakt.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.