Fotoreportage: De plaag van P-laag
In de zomer overlast van mieren en in de winter van muizen. Lekkende lichtkoepels, een smeervloer die geheel verduurd is, rottende kozijnen, nooduitgangen waarbij je via een trapje uit het raam klimt, stank van muizen, lekkages, bloedheet in de zomer en te koud in de winter. Tenzij de verwarming aanstaat, dan is het er ook 30 graden in de winter. En dan is het gebouw ook nog eens een doolhof, zo complex dat Lewis Caroll, auteur van Alice in Wonderland, er nachtmerries van zou krijgen. Hier een bloemlezing van de problemen in het Prismagebouw.
Geen gebouw waar zoveel over geklaagd wordt als dat van de Faculteit Sociale Wetenschappen. En ook geen gebouw waar zoveel uur over vergaderd werd. Het huidige Prisma-gebouw bestaat eigenlijk uit drie panden: P-laag, P-hoog en Ps. Ze werden tien jaar geleden samengevoegd en dat verklaart meteen het doolhof. De samenvoeging kwam de vindbaarheid van collegezalen en kantoren niet ten goede.
P-laag werd in de jaren zeventig neergezet. Een pand dat toen al niet van al te beste kwaliteit was. Later kwamen daar P-hoog en Ps bij. Anno 2013, veertig jaar na de eerste bouw staan de panden er nog. Paul Hoeijmans, hoofd vastgoed bij de UvT: “De bedoeling was dat P-laag twintig jaar zou blijven staan. Het was eigenlijk noodbouw. P-hoog en Ps waren van dezelfde kwaliteit en we wilden ze tegelijkertijd slopen.”
Het gehele Prismagebouw is afgeschreven. In 2010 besloot het College van Bestuur dat er niet meer in het gebouw geïnvesteerd zou worden, omdat het op de nominatie voor sloop stond. Hoeijmans: “Er was alleen nog budget voor noodzakelijk onderhoud; een niet werkende verwarming, lekkages, een omgevallen muur.” Concrete plannen voor sloop bleven echter drie jaar lang uit. Tot 2013. Facility Services heeft een sloopvergunning aangevraagd, de verhuizing is in gang gezet. P-laag gaat in april 2014 tegen de vlakte, Ps en P-hoog volgen later.
Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een besluit tot sloop kwam? Ruimtegebrek op de campus, oordeelt Hoeijmans. “Je kunt dit pand wel slopen, maar het zit vol met mensen. Pas met het nieuwe ruimteverdeelmodel hebben we een oplossing gevonden.” De UvT wil de beschikbare ruimte op de campus doelmatiger gebruiken. Op basis van het nieuwe ruimteverdeelmodel is een werkplek van acht vierkante meter netto afdoende. Medewerkers moeten vaker een kamer delen. Daardoor ontstaat in verschillende panden ruimte.
Wilma Sparidans, huisvestingscoordinator Prisma, schetst hoe P-laag wordt leeg gemaakt. “In het pand van Tias krijgen we er twee verdiepingen bij, daarheen verhuizen Medische en Klinische Psychologie. Ook het Cardiolab wordt daar gevestigd. Zo ontstaat in Tias een zorgcluster samen met Tranzo, die van de 5e en 6e verdieping verhuizen naar de 3e en 4e verdieping. Verder is er wat plek in P-hoog en Ps. Daar komt de rest van de mensen. Tegelijkertijd wordt elders op de campus het Simon-gebouw gerenoveerd. De medewerkers die daar zitten worden verdeeld over verschillende panden, onder meer in C, K en M. Zodra de renovatie van Simon klaar is, verhuist het grootste deel van de Faculteit Sociale Wetenschappen daarheen. Een deel van de medewerkers moet dus twee keer verhuizen, alleen het personeel van het zorgcluster blijft in Tias zitten.”
Het plan om medewerkers van de Faculteit Sociale Wetenschappen in Gebouw Simon te huisvesten is niet nieuw. Het pand werd niet voor niets al genoemd naar Herbert Simon, een Amerikaans psycholoog/socioloog. Hoeijmans: “Het pand is echter te klein om alle medewerkers van deze faculteit te huisvesten. In het verleden was het bestuur niet voor opdeling. Dat is nu anders.’
De verhuizing van de kantoormedewerkers uit P-laag is relatief eenvoudig. Maar het verhuizen van de laboratoria en collegezalen is lastiger. Sparidans: “Door de sloop van P-laag verliezen we 17 zalen, twee computerpracticumzalen en een computerzelfstudiezaal. We zijn met TiSEM in overleg over het gebruik van hun computerzaal. Als dat niets oplevert, gaan we met TSH en de Law School praten. Verder komt er in P-hoog een nieuwe computerzaal voor de faculteitsgebonden software. In Ps gaan we drie kleine collegezalen bouwen op de plek van de oude kunstuitleen/Hovo Brabant. Voor de grotere collegezalen moeten we een beroep doen op andere faculteiten. We kunnen de collegezalen tot december 2013 gebruiken. Daarna worden ze uitgeroosterd.”
Hoeijmans: “De laboratoria zijn ook wel een probleem. Sommige labs bestaan alleen uit een computer, die kun je eenvoudig vervangen. Maar andere ruimtes zijn trillingsvrij. We bouwen in P-hoog nieuwe laboratoria voor Cognitieve Neuropsychologie.’
Een probleem blijft de staat van onderhoud in de panden Ps en P-hoog. Er mag dan eigenlijk niet meer geïnvesteerd worden in onderhoud, je kunt het medewerkers ook niet aandoen om in kamers met rottende kozijnen te zitten waar het water binnenlekt. Sparidans: “De kozijnen zijn van peperkoek. Dat kan echt niet. Je kunt het niet meer oplappen met een plamuurmes. We gaan daarom toch renoveren, maar kiezen voor een goedkope oplossing. Het hoeft toch maar een paar jaar mee te gaan.”
In een reactie laat Hans Dieteren, directeur van de Faculteit Sociale Wetenschappen weten blij te zijn met de sloop van P-laag. “Het werd de hoogste tijd. Het gebouw is echt op. Ondanks het feit dat je er lekker in het groen zit, is het onverantwoord om het nog langer te gebruiken. Na de sloop van P-laag zullen de andere gebouwen van P tot de slechtste van de campus behoren. Die moeten niet te lang meer blijven staan. Ze zijn afschreven, in slechte staat en qua inrichting niet meer van deze tijd. De nieuwbouwplannen van het CvB spreken ons erg aan. We zijn tevreden met de voorgenomen verhuizing naar het gerenoveerde Simon in 2015. We worden intensief bij die renovatie betrokken. Dat er geen gebouw is waar de hele faculteit in kan, is jammer, maar geen onoverkomelijk probleem. We hebben altijd gepleit voor samenhangende en herkenbare huisvesting. Met een gezondheidscluster in het gebouw van Tias wordt dat gerealiseerd.”
Univers liep met Sparidans en Hoeijmans langs de grootste knelpunten in Prisma. Bekijk hieronder de fotoshow.
[slideshow id=93]