Toename rechtszaken door ouders tegen scholen

Tussen 2011 en 2013 is het aantal onderwijsrechtszaken met veertig procent toegenomen. Dit komt vooral omdat ouders steeds vaker juridische stappen ondernemen tegen de school van hun kind. Dit blijkt uit cijfers van rechtsbijstandverzekeraar Achmea.

Jos Sewalt, Directeur Achmea Stichting Rechtsbijstand, gaf een toelichting bij het KRO-programma Brandpunt. Volgens Sewalt neemt het aantal rechtszaken toe door de manier waarop scholen en ouders met elkaar omgaan. Een school als een fabriek, gericht op de massa. Ouders richten zich vaak alleen maar op het belang van hun kind en slaan hierin door, aldus de directeur.

Onderwijsvakbond CNV deed ook onderzoek, aldus Brandpunt. De houding van ouders richting onderwijs is volgens 85 procent van de schooldirecteuren verhard en verzakelijkt. Dit gaat ten koste van de onderwijskwaliteit vindt 65 procent van de ondervraagden. Volgens CNV-voorzitter Helen van den Berg behelst dit slechts het topje van de ijsberg.

In verband met imagoschade willen veel scholen de problemen intern oplossen. Wanneer ouders boos worden, wil een school het kind in kwestie nog wel eens een goed schooladvies geven. In deze trend gedragen ouders zich als kritische klanten, terwijl leraren hun autoriteit verliezen.

Van den Berg raadt schoolleidingen aan om in gesprek te gaan met de ouders, om in het belang van het kind een juridische procedure te voorkomen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.