Energieverbruik UvT gestegen
Nederlandse universiteiten zijn tussen 2009 en 2012 minder energie gaan verbruiken. Door verschillende maatregelen zoals het gebruik van LED-verlichting, tijdschakelaars op apparatuur en het toepassen van koude-warmteopslag, daalde het gas-en electriciteitsverbruik gemiddeld met 35 procent. Bij Tilburg University steeg het energieverbruik echter.
Gabe van der Zee, Director Facility Services, legt uit wat het probleem is: “Helaas hebben wij het de afgelopen jaren niet zo goed gedaan als onze collega-universiteiten. Grote besparingen realiseren we pas op het moment dat we aan een gebouw een grote renovatie uitvoeren en dat gaat heel geleidelijk. De renovatie van het Cobbenhagengebouw heeft bijvoorbeeld een positief effect, maar dat gaat pas vanaf dit jaar echt doorwerken in de cijfers. De afgelopen jaren hebben we twee nieuwe gebouwen gekregen, namelijk de Faculty Club en Academia. Met name dat laatste gebouw is een grote energiegebruiker. We zijn daar ook bezig met isolerende maatregelen, alleen lopen we dan weer tegen de grenzen van de monumentstatus op. Hierdoor heeft dit lang geduurd, maar we kunnen in dit gebouw nu aan de slag met het isoleren van de gevel, dit gaat zeker schelen. Door die nieuwe gebouwen is het totaalgebruik aan energie gestegen.”
In de meerjarenplanning huisvesting heeft de UvT verschillende maatregelen opgenomen om energie te besparen. Het gaat onder meer om energiezuinige verlichting en het automatisch uitschakelen van verlichting als niemand in de ruimte is. “Daarmee en met de komende renovaties voor Olympia en Simon en het afstoten van Prisma Laag verwachten we in de komende jaren alsnog een echte teruggang in het verbruik van energie.”
Universiteiten hebben in 2008 met de Rijksoverheid de ‘Meerjarenafspraak energie-efficiency’ afgesloten. Met deze afspraken hebben zij zich verbonden aan de doelstelling om vanaf 2008 per jaar minimaal twee procent energie-efficiencyverbetering te realiseren.