Falende student in tweede jaar weggestuurd
De TU Delft, de Universiteit Leiden en het Amsterdam University College gaan een bindend studieadvies (bsa) invoeren in het tweede collegejaar. Falende studenten kunnen daardoor eenvoudig weggestuurd worden. 4.873 wo-studenten krijgen met de maatregel te maken.
De universiteiten hebben bij minister Bussemaker (Onderwijs) gemeld dat ze mee willen doen met een experiment rond het bindend studieadvies na het eerste jaar, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Er doet ook een hbo-instelling mee, de Gerrit Rietveld Academie.
Amsterdam
Het Amsterdam University College, een gezamenlijke opleiding van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam, koos voor het strengst mogelijke bsa. Studenten van de opleiding Liberal Arts and Sciences moeten al hun studiepunten (60 studiepunten, 30 per semester) halen, anders moeten ze vertrekken.
Leiden
De Universiteit Leiden wil het bindend studieadvies in het tweede jaar bij al haar opleidingen aanbieden, behalve bij studies die alleen door Leiden worden aangeboden. Dat laatste was een voorwaarde van minister Bussemaker. Zij wil dat studenten altijd ergens in Nederland de studie van hun keuze zonder bsa kunnen volgen. Leidse studenten moeten aan het eind van het tweede jaar minimaal 90 studiepunten (driekwart van het totaal) hebben behaald en de propedeutische fase hebben afgerond. Als ze dit niet halen, moeten ze vertrekken.
Delft
De TU Delft voert een bsa in bij twee opleidingen die ze als joint degree opleiding samen met Leiden aanbiedt. Het gaat om ‘Life Science and Technology’ en ‘Molecular Science and Technology’. Studenten moeten aan het eind van het tweede jaar van inschrijving minimaal 90 studiepunten hebben behaald en de propedeutische fase hebben afgerond.
Studenten die aan de universiteiten studeren en hun bsa door bijvoorbeeld langdurige ziekte niet halen, kunnen een beroep doen op de hardheidsclausule van hun universiteit.
Tilburg
De Universiteit van Tilburg doet niet mee aan het experiment. Rector Magnificus Philip Eijlander liet eerder aan Univers weten geen voorstander te zijn van een bsa na het eerste jaar. “Een student aan het einde van het tweede of zelfs het derde jaar wegsturen is niet wat je wil. Wij hebben een stevige BSA norm in het eerste jaar (nu nog 42 en voornemen om naar 48 te gaan) en studenten die dat halen zijn in staat om de studie verder ook goed te doorlopen. ”