UvT-onderzoek: Tilburgers duurdere wijken zijn gelukkiger

UvT-onderzoek: Tilburgers duurdere wijken zijn gelukkiger

Meer groen, maar ook meer parkeergelegenheid. Tilburgers zijn erg verdeeld als het gaat om hun woonwensen. Daarnaast is een deel van de inwoners gewoon erg tevreden met hun wijk, ze zouden niets veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van 35 UvT-studenten die de master Datajournalism volgen. Ze bekeken hoe gelukkig Tiburgers zijn.

Hille van der Kaa, docente datajournalistiek aan de UvT, verklaart het verschil in woonwensen. “Mensen uit het centrum hebben behoefte aan meer groen, in de Blaak is er echter vooral behoefte aan parkeerplek. Het is dus afhankelijk van de woonwijk.”

De twee wijken die Van der Kaa noemt, zijn de twee gebieden waar de studenten zich bij hun onderzoek op geconcentreerd hebben. “In eerste instantie was het de bedoeling alle wijken in Tilburg met elkaar te vergelijken. Je kunt dan uit de data afleiden of mensen uit de Blaak echt anders denken dan mensen in de Kruidenbuurt of mensen in Stokhasselt. Zo’n groot onderzoek was echter onbegonnen werk. Je hebt zoveel respondenten nodig om het wetenschappelijk te kunnen onderbouwen. We hebben er daarom twee wijken uitgehaald, het centrum en de Blaak. In beide gebieden hebben we ongeveer 150 respondenten gehad.”

Dat aantal was nog altijd niet voldoende om het onderzoek naar wetenschappelijk normen te onderbouwen. “Uit onze data bleek dat mensen in de Blaak gelukkiger waren dan de centrumbewoners. Maar hoe representatief zijn de antwoorden van 150 gezinnen?  We zagen echter ook dat ons onderzoek goed aansloot bij de Veiligheidsindex, een onderzoek van de gemeente. 99,5 Procent van de inwoners van de Blaak gaf toen aan er prettig te wonen. Ik denk dat je op basis van ons onderzoek en dat onderzoek wel iets kunt zeggen over het geluk in Tilburg. Bewoners van duurdere wijken zijn vaak gelukkiger dan bewoners van armere wijken.”

De Tilburgers werd niet alleen gevraagd wat ze graag verbeterd zouden zien in hun wijk, maar ook wat hun wensen waren voor de stad. Veel Tilburgers vinden dat de binnenstad niet aantrekkelijk genoeg is. “Het centrum rondom Koningsplein en stadhuis drastisch vernieuwen door sloop en nieuwbouw”, “meer aandacht voor architectuur”en “minder slopen, meer gebruik maken van historie” zijn enkele suggesties, zo blijkt uit de ruwe dataset die Univers bekeek.

De master Datajournalistiek, en dus ook dit project, zijn voor de UvT compleet nieuw. De 35 studenten kwamen uit verschillende landen, wat soms voor grappige taferelen zorgde, aldus Van der Kaa. “De studenten zijn meteen gestart toen ze in Nederland aankwamen. Maar het was net carnaval, iets waar ze niets van begrepen. Het was soms hilarisch de verhalen te horen. Zo zag een internationale student een man het gras maaien, dat had ze nog nooit gezien.”

De UvT-studenten zijn in kleine groepen onderverdeeld. Iedere groep kreeg vanuit de UvT een onderwerp waar ze zich op moesten concentreren, daarnaast moesten ze zelf een geschikt nieuwsonderwerp uit de data halen. “Belangrijk was dat het eindproduct geen verwerkte data mocht zijn, maar een echt verhaal. Een groep heeft bijvoorbeeld uit de ruwe data de opmerking van een vrouw gehaald dat er in het centrum te weinig invalideparkeerplaatsen zijn. Ze hebben contact gezocht met die vrouw en met de gemeente. Toen bleek dat veel invalideparkeerplaatsen niet aan de eisen voldeden. Dan heb je dus een spannend verhaal te pakken. Die vertaalslag naar persoonlijke verhalen en de combinatie van wetenschappelijke eisen en journalistiek, maakte dit project het leukste.”

Het project is nog niet helemaal klaar. De universiteit werkte samen met het ROC. Twintig eerstejaars studenten van de opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening zijn de straten in Tilburg afgestruind op zoek naar verhalen van mensen die op nummer 13 wonen. Voor dit huisnummer is gekozen, omdat 13 het netnummer is van Tilburg en omdat 2013 het ‘jaar van 013’ is. Van der Kaa: “Dat was echt een enorme klus, ze zijn er weken mee bezig geweest en hebben in iedere straat op nummer 13 aangebeld. Uiteindelijk heeft het 300 foto’s opgeleverd van bewoners met een zelfgekozen voorwerp. Die foto’s worden dit najaar tentoongesteld in schouwburg en stadhuis. Daarnaast zijn de ruwe datasets openbaar gemaakt. Ik hoop dat inwoners van Tilburg de data zullen bekijken en zelf dingen gaan onderzoeken.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.