Raad van State kritisch op leenstelsel

De Raad van State is niet te spreken over het sociale leenstelsel van Onderwijsminister Bussemaker, zo valt te lezen op Nu.nl.

De Raad stelt dat de gegarandeerde studieschuld het studenten bijna dertig jaar lang onmogelijk maakt om andere leningen aan te gaan. Bussemaker heeft al eerder aangegeven dat de keuze vrij is aan de student om te lenen. Thuis blijven wonen of extra werken zijn volgens haar opties om niet (zoveel) te hoeven lenen.

UPDATE 16.00 uur:

De landelijke studentenvertegenwoordigers van het ISO en LSVb reageerden via persberichten ook op het sociaal leenvoorstel van Onderwijsminister Bussemaker.

ISO: “Vandaag is het wetsvoorstel ‘Wet sociaal leenstelsel’, het eerste wetsvoorstel getekend door Koning Willem-Alexander, naar de Tweede Kamer gegaan. In het wetsvoorstel worden geen extra maatregelen getroffen om studenten uit lagere sociaal economische achtergronden te helpen. Dit is voor het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) een heel belangrijke voorwaarde voor het sociaal maken van het leenstelsel. De Minister heeft overduidelijk niet geluisterd naar deze bezwaren. “Ze schaft de basisbeurs gewoon volledig af. Dit is zo’n belangrijke voorwaarde voor de toegankelijkheid, vooral voor studenten uit lage inkomens en eerste generatie studenten. Ze heeft ons aangehoord en er niks mee gedaan”, aldus Thijs van Reekum.”

LSVb: “Studenten die in 2014 beginnen met een master krijgen als het aan de minister ligt geen studiefinanciering meer. LSVb-voorzitter Kai Heijneman: “Huidige bachelorstudenten staan met hun rug tegen de muur. Ze gaan tijdens hun master hogere schulden maken dan gepland, moeten meer gaan werken of gaan helemaal geen master volgen.””

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.