Veel belangstelling voor kamers Talent Square
Internationale studenten hebben veel belangstelling voor de huur van een kamer in Talent Square. Ongeveer zeventig procent van de kamers is gereserveerd en betaald. De universiteit verwacht dat komend collegejaar alle kamers zijn bezet.
De verhuur van de kamers is in handen van TBV Wonen. Leegstand heeft echter ook gevolgen voor Tilburg University. De universiteit belooft 250 kamers af te nemen, bestemd voor degree seeking internationale studenten. Indien de kamers leeg blijven, draait TiU op voor de kosten.
TBV Wonen vraagt 460 euro per maand voor een kamer. Volgens Mylène Zwaans, algemeen directeur van de universiteit, is dat echter niet het bedrag dat de universiteit aan de woningcorporatie moet betalen bij leegstand. Bedragen noemt ze niet, maar het zou gaan om een percentage van de huurprijs.
Zwaans legt uit waarom TiU zich via een samenwerkingsovereenkomst met TBV Wonen op de vastgoedmarkt begeeft. “Rond 2010 is het idee ontstaan. Op de internationale opleidingsmarkt wordt het gewaardeerd als je huisvesting beschikbaar kunt stellen. Het vergroot de aantrekkingskracht op buitenlandse studenten. Het CvB heeft destijds afspraken gemaakt met TBV over de afname van kamers. We hebben bewust voor groepswoningen gekozen en niet voor de studio’s die ook in Talent Square komen. De internationale studenten delen de keuken en leren zo eenvoudig andere mensen kennen. De minimale en maximale huurtermijn is een jaar. We gaan ervan uit dat ze daarna in Tilburg hun weg kennen en iets anders kunnen vinden.”
Hoe groot het financieel risico is dat TiU loopt bij leegstand is niet openbaar. Een snelle rekensom toont dat de rekening echter snel kan oplopen. In het theoretische geval dat er vijftig kamers leeg staan, zal de factuur (als bijvoorbeeld zeventig procent van de huurprijs wordt doorbelast) al snel oplopen naar twee ton per jaar. Zwaans denkt dat het de komende jaren echter zo’n vaart niet zal lopen. “We mogen ieder jaar –voor 15 juli- tien procent van de kamers teruggeven. We hoeven dus maar 225 kamers te vullen. Bovendien hebben de faculteiten prognoses van de verwachte kamerbehoefte gemaakt. De verwachting is dat het komend collegejaar in ieder geval vol komt en ook de jaren daarna zijn de verwachtingen goed. Studenten kunnen sinds half juni reserveren, er is nu zeventig procent gereserveerd en betaald. Dat valt ons niet tegen. Maar als er kamers overblijven, zouden we die ook aan Nederlandse studenten kunnen verhuren. Ook zouden internationale studenten bij leegstand langer dan een jaar kunnen blijven. Die alternatieven wil ik overwegen. We evalueren ieder jaar. Uiteindelijk gaat het erom dat we een evenwicht vinden tussen het faciliteren van internationale studenten en het beperken van het financiële risico.”
Internationale studenten zijn niet verplicht om een kamer in Talent Square te huren. Veel studenten zoeken via internet zelf een kamer. Momenteel komt er in Tilburg veel nieuwbouw voor studenten bij. Zo worden in het najaar in het centrum 264 nieuwe appartementen voor studenten opgeleverd. Ook zijn er vergevorderde plannen voor studentenhuisvesting bij de Noordhoekring en zijn recentelijk studentenkamers bij de Enschotsestraat opgeleverd. Een overschot aan kamers dreigt te ontstaan. Zwaans: “Daar worden wij natuurlijk niet gelukkig van. In Tilburg was al geen woningnood. Hoe meer concurrentie, des te meer je huurgarantie onder druk komt te staan.”
Tilburg University wil zich in de toekomst nog meer richten op internationale studenten. Als dit aantal verder stijgt, zijn op termijn ook de 250 kamers mogelijk niet voldoende. Daarnaast loopt de huidige overeenkomst met TBV in 2023 af. Toch zal de universiteit niet opnieuw een huurgarantie afsluiten met een woningcorporatie. “Vanwege de druk op de eigen financiële middelen moet je heel voorzichtig zijn met welke garantie dan ook. Natuurlijk moet je faciliteren, maar dat kan ook op een andere manier dan met een huurgarantie. Je kunt bijvoorbeeld aangeven waar studenten kamers kunnen vinden. Overigens doen we nu niets vreemds. Alle universiteiten in Nederland faciliteren studenten bij hun zoektocht naar een kamer. Wat wij hier doen, is een minimale verplichting. Andere universiteiten sluiten samenwerkingsovereenkomsten voor vijftien jaar of het gaat om grotere aantallen kamers. Rotterdam gaat op de campus een groot gebouw neerzetten voor buitenlandse studenten. Een huurgarantie is de lichtste variant als je zelf geen verhuurder wil zijn en niet in vastgoed wil treden. Tien jaar is lang, maar je kunt op de vastgoedmarkt geen afspraken voor korte termijn maken. Voordeel is dat we nu ook mee kunnen praten over de dienstverlening. Het gaat om inrichtingsniveau van de kamers, ict, wasserette en taal waarin de studenten geholpen worden.”